På det tidiga internet, innan webben med sina hyperlänkade html-sidor uppstod, fanns länge inga sökfunktioner. Olika institutioner hade sina egna serverlistor som de kunde dela med varandra, och från 1982 gick det att söka efter användare – men inte innehåll – via WHOIS. Den första dokumenterade sökmotorn hette Archie, som i Archive utan v, och utvecklades 1989–1990 av Alan Emtage vid McGill University i Montreal.

Archie sökte inte efter webbplatser, eftersom det inte fanns några vid den tiden, utan efter filer på öppna FTP-servrar. När den var som störst hade Archie många servrar som indexerade tusentals FTP-servrar. Enligt Techspot utgjorde Archie halva Kanadas internettrafik under en period i början av 1990-talet, men i takt med att webbens popularitet ökade minskade användningen av FTP och den sista versionen av Archie, 3.5, släpptes 1996.

Nu har gänget bakom sajten Serial Port återskapat Archie, och dokumenterar hur det gick till i videon ovan. Det visade sig vara enklare sagt än gjort, då det tog flera månader att jaga upp en fungerande server. Till slut upptäckte de att Warszawas universitet hade drivit en Archie-server till 2023 i utbildningssyfte, och hade kvar koden till betaversionen av Archie 3.5.

Med koden till hands kunde Serial Port bygga en ny server och indexera filer på en handfull kvarvarande öppna FTP-servrar. I skrivande stund handlar det om fyra servrar hos FreeBSD, Adobe, Dbit och en intern på Serial Port. Utvecklarna har hjälpsamt nog byggt en webbserver för att utföra sökningar och visa sökresultat, men de flesta behöver installera ett FTP-program och ställa in ftp-länkar att öppna i det programmet för att kunna hämta några filer. Varken Chrome eller någon annan av de stora webbläsarna har kvar stöd för det okrypterade protokollet.

Testa återuppstådda Archie här.