Artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

11

Medföljande X600 till Intel-moderkort?

PCI-Express är på ingång i våra datorer. Intel har dock svårt med tillgängligheten på sina produkter och moderkortskretsar i Sverige för tillfället. Om man köper ett i915/i925-baserat moderkort måste man köpa ett PCI-Express x16-grafikkort, nytt DDR2-minne samt en ny processor på sockel T.

25

Armari T64-LQX

Sedan Alienware lanserade sina prestandainriktade datorer har de fått en väldigt hög status. Dels för att prestandan ofta är krossande bra, men också för förpackningen och de speciella chassin som levereras med dem. Det har inte riktigt dykt upp någon konkurrent till Alienware, förens nu.

55

Nano-ITX detta år

DigiTimes rapporterar att vi kommer få se VIA Nano-ITX-system någongång under andra hälften detta år. Det skulle VIA:s VD Chen Wen-chi sagt på ett semenarie i förrgår. Nano-ITX visade bland annat på Computex och Cebit och formfaktorn mäter 12x12 centimeter - ungefär hälften av dagens Mini-ITX.

31

Creative slutar tillverka grafikkort

Nu står det klart: Creative drar sig undan från grafikkortsmarknaden. Guru3D har intervjuat Eoin Leyden som är branschansvarig på Creative. Anledningen är sammanfattat att konkurrerensen på grafikkortsmarknaden idag är för stor. Vi har sett fler exemplar på detta: Hercules, Terratec, Tyan och nu Creative. Det betydligt mer information i intervjuen.

2

Marknadsundersökning AMD Q2

Investorhub har publicerat lite siffror från en marknadsundersökning utförd av Mercury Research. Undersökningen handlar om marknadsandelar för AMD på persondatorprocessormarknaden i andra kvartalet detta år. Såhär ser de ut enligt undersökningen:

17

Passivt kylt nätaggregat

Vi rapporterade i mitten på månaden att ThermalTake hade släppt ett nytt passivt kylt nätaggregat. Akiba har recenserat ett liknande nätaggregat men från en annan tillverkare som heter Yesico. Denna tillverkare är tämligen okänd men har tydligen lyckats med detta nätaggregat om man läser kommentaren från recensionen nedan.

146

Officiella prestandatester på Doom 3

Spelföretaget id Software, skaparna bakom Quake 3 Arena och det efterlängtade spelet Doom 3 har delat med sig av sina officiella prestandatester på Doom 3 till internetsidan HardOCP.

11

Stor hårddiskjämförelse

X-Bit Labs forsätter som sedvanligt att publicera extremt stora jämförelser mellan hårddiskar. Idag var det dags för 21 stycken 160 Gigabytes-hårddiskar att jämföras. Vi ser både PATA och SerialATA-gränssnitt, olika "firmwares" och en hel drös med testprogram. Tillverkarna hårddiskarna kommer ifrån är följande: Hitachi, Maxtor, Seagate, Western Digital samt Samsung. Kontrollerkorten som användes under testning var Promise Ultra133 TX2 samt SATA150 TX2plus från samma tillverkare.

18

AMD Sempron i antågande

X-Bit Labs har lyckats få information från industrin angående AMD:s budgetprocessorserie Sempron. Som vi rapporterat tidigare kommer Sempron först dyka upp till Sockel A/462-plattformen och ersätta AthlonXP-serien. Processorerna kommer dock att bygga på samma processorkärnor som dagens AthlonXP-processorer gör. Samtliga Sempron-processorer till Sockel A har 333 MHz EV6-systembuss och 256 Kilobyte Nivå 2-cache. Spänningen kommer ligga på 1.6 volt.

28

6800GT kontra X800 Pro

När ATi hade släppt sitt Radeon X800 XT Platinum Edition utförde en forummedlem på NVNews en jämförelse mellan korten på flertalet olika sajter och sammanställde resultaten till ett stort diagram där man kunde se vilket kort som var genrellt bättre.

44

Doom 3 datorsystemkrav

Gamespot har varit flitiga och skrivit en liten artikel som handlar om systemkraven på spelet som nyss gick till pressarna: Doom 3 från ID Software. Som det har rappporterats världen över är minimumkraven:

11

Asus P5AD2 testat

PC Perspective har skrivit en recension på ett nytt moderkort från Asus. Det heter P5AD2 och bygger på Intels i925GX-moderkortskrets. Det är verkligen ett fullproppat moderkort och kostar också därefter. Vi hittar bland annat dubbla Gigabit-nätverkskort, trådlöst nätverkskort samt åtta SerialATA-portar. Det kommer i svart färg på PCB:n och har ingen aktiv kylning på nord- eller sydbrygga.

10

SPARC64 V

Medan flera stora chiptillverkare lidit av mer eller mindre svåra problem med migrationen till 90 nm-processen har Fujitsu-Siemens lanserat en 90 nm-version av sin sparc V-processor.

8

Sun Rock

ZDNet rapporterar att Sun har uttalat sig kring när deras nya processor Rock skall dyka upp. Man är dock långt ifrån exakt och säger endast att den inte kommer före 2008. Dock inledde Sun nyligen ett samarbete med Fujitsu vilket förväntas skynda på utvecklingen.

20

Near-field recording (NFR)

DigiTimes rapporterar att tillverkaren Ritek ska börja producera DVD-media med en ny teknik kallad "Near-field recording" (NFR). Enligt Ritek ska så kallade NFR DVD-skivor kunna uppnå en lagringskapacitet på 100 GB, medan Blu-ray-DVD-skivor kan ha en kapacitet på upp till 27 GB.