Intresset för moderkort i den mindre formfaktorn Mini-ITX har nått nya rekordhöjder. Tack vare nya entusiastinriktade modeller från tillverkarna finns det nu möjlighet att bygga riktigt högpresterande system i litet format, med stöd för både överklockning och rejäla grafikkort. Utbudet av chassin för dessa modeller är dock relativt bristfälligt. I dagsläget är merparten anpassade efter betydligt svagare system, med integrerad grafik och processorer i den lägre prestandaklassen.

Taiwanesiska Bitfenix tror sig dock ha hittat lösningen på problemet. Under det senaste året har ingenjörerna hos företaget arbetat flitigt med det de själva kallar "det ultimata" Mini-ITX-chassit för entusiaster. Det nya underbarnet Prodigy har ambitionen att kombinera sitt kompakta format med ett extremt flexibelt inre och finesser som sällan skådats i den här storleksklassen.

prodigy_45_small.jpg
prodigy_45_io_small.jpg
prodigy_angle_small.jpg
prodigy_side_closed_small.jpg
prodigy_top_small.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Minitower

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

250 x 404 x 359 mm

Vikt

6,9 kg

Material

Stål, plast, komposit

5,25"-platser

1 st.

3,5”-platser

5 st.

2,5”-platser

9 st. (varav 5 st. använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

3 st. 120 mm, 1 st. 120/140 mm, 1 st. 120/140/180/200/230 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Bitfenix Prodigy är ett chassi som i storleksordningen placerar sig någonstans mittemellan en SFF och ett minitower, vilket gör det något större än de Mini-ITX-modellerna vi är vana att se. Chassit bjuder på ett relativt avskalat yttre med en en helt perforerad frontpanel för ökad luftgenomströmning. Både modellens fötter och handtag är tillverkade i Bitfenix patenterade kompositmaterial FyberFlex. Detta bidrar till ytterligare stötdämpning när chassit transporteras då det är ytterst böjligt samtidigt som det är starkt. Handtagen täcks även av företagets repfria beläggning Softouch.

Chassits högra sidopanel bjuder förutom strömknapp, resetknapp och lysdioder på 2 st. USB 3.0-portar samt in och utgångar för ljud. Den vänstra sidopanelen är perforerad för att ge eventuellt grafikkort möjligheten att suga in frisk luft från utsidan. I modellens topp återfinns ett borttagbart dammfilter som täcker 2 st. platser för 120 mm-fläktar. Dammfilter finns även i chassits frontpanel samt under insuget till nätaggregatet i botten.

prodigy_flexcage_small.jpg
prodigy_side_open_1_small.jpg
prodigy_side_open_2_small.jpg
prodigy_side_open_3_small.jpg

På insidan finns det gott om utrymme för lagringsenheter, där bland annat 5 st. 3,5"-enheter kan monteras i någon av de plastvaggorna som finns tillgängliga. I samma vaggor kan även 2,5"-enheter monteras samt att det finns ytterligare 4 st. platser att tillgå i chassits botten samt högra sidopanel. Samtliga burar för lagring samt optiska enheter kan skruvas bort för att tillåta montering av längre komponenter. Med mittenburen borttagen kan exempelvis grafikkort med en längd på upp till 32 cm monteras utan problem.

I botten av chassit finns det plats för ett fullstort ATX-nätaggregat med ett djup på cirka 160 mm. Det bjuds på rejält med genomdragningshål i detta område för att lätt kunna dra kablar till de olika komponenterna. Kylningsmässigt finns det plats för processorkylare med en höjd på uppemot 170 mm. Chassit kommer med 2 st. 120 mm-fläktar och den som önskar kan montera ytterligare två i taket samt en i fronten. Om buren för den optiska läsaren monteras bort finns det dessutom möjlighet att montera en 240 mm-radiator i toppen för vattenkylning. Om samtliga burar tas bort går en sådan även att montera i chassits front.

Testresultat och sammanfattning

Bitfenix Prodigy bjuder på en extremt angenäm upplevelse när det kommer till montering av komponenter. Det finns gott om utrymme på insidan och tack vare det flexibla systemet med de borttagbara burarna blir det aldrig något problem att passa in vare sig långa grafikkort eller gigantiska radiatorer, något som inte är vanligt i den här storleksklassen.

Layouten kring nätaggregatet känns även den väldigt genomtänkt och kabeldragningen är bland det enklaste vi upplevt i ett Mini-ITX-chassi. Vi gillar även möjligheten att kunna montera en rejäl processorkylare utan att det blir några problem med utrymmet. Som grädde på moset finns dessutom det gedigna stödet för vattenkylning vilket lär tilltala en hel del.

Det finns egentligen bara två negativa aspekter att ta upp med det här chassit varav det ena är de plastiga hårddiskburarna som sitter lite dåligt i buren i kombination med 2,5"-enheter. Lyckligtvis går dessa att skruva fast, vilket vi även rekommenderar att man gör. Den andra aspekten är storleken på chassit. Trots att det rör sig om formfaktorn Mini-ITX är Prodigy en relativt stor modell som får exempelvis Silverstones SG08 att se mikroskopisk ut i jämförelse.

Detta till trots tycker vi att Bitfenix har gjort en väldigt bra avvägning mellan storlek och expansionsmöjligheter med Prodigy. Modellen känns extremt välbyggd och bjuder på ett smart och välplanerat inre. Med en prislapp på smått otroliga 695 kr kan vi därför inget annat än rekommendera Prodigy till entusiaster på jakt efter ett lite större chassi till sitt kraftfulla Mini-ITX-bygge.

Bitfenix Prodigy är en utmärkt produkt som trots sin ringa storlek bjuder på väldigt goda expansionsmöjligheter och smarta lösningar.

Fördelar:

  • Kvalitativt bygge

  • Imponerande expansionsmöjligheter för sin storlek

  • Smarta lösningar

  • Priset

Nackdelar:

  • Storleken kan avskräcka vissa

  • Hårddiskvaggorna något plastiga

Pris vid publicering: 695 kr
Lägsta pris: