Moderkort: MSI Z87-G45 Gaming

Med familjen Haswell introducerar Intel nya sockel 1150, och tillsammans med den nya styrkretsar. Entusiastsvarianten med fullt stöd för överklockning och flera grafikkort bygger på Z87, direkta efterföljaren till fjolårets Z77.

Chipset.jpg

Skillnaderna ligger i bland annat ytterligare USB 3.0-portar samt fullt SATA 6,0 Gbps-stöd för alla anslutningar. Plattformen och moderkorten har även stöd för Haswell-processorernas nya energisparlägen, vilket ger lägre strömförbrukning vid framför allt låg belastning.

Styrkretsen Z87 i all ära, när det kommer till att välja ut en specifik modell är det desto klurigare. Alla stora tillverkare har flera varianter på marknaden, där skillnaderna i många fall handlar om sekundära komponenter utan direkt prestandapåverkan.

För att gallra i utbudet ställer SweClockers ett par baskrav. Redaktionen begränsar sig primärt till ATX-modeller för att ge gott om plats åt eventuella expansioner, samt drar nedre gränsen vid varianter som är redo för framtida SLI/Crossfire genom möjlighet till x8/x8 PCI Express 3.0.

Trots kravlistan handlar det fortfarande om dussintals olika modeller. En bra tumregel här är att se över egna behov, och fundera på vilken extrautrustning som är värd ytterligare slantar. Många USB- eller SATA-portar kan till exempel se bra ut på papperet, men innebär samtidigt inga praktiska vinster om bara ett fåtal enheter kopplas in.

five_pictures6_2839_20130528115019.jpg

För åres sommardator faller valet på MSI Z87-G45 Gaming. Modellen är företagets instegsvariant med fullt stöd för x8/x8 PCI Express 3.0, och erbjuder förutom det intressant extrautrustning i klassen. Mest framträdande är ljudkretsen ALC1150 med operationsförstärkaren OPA1652, samt nätverkskort från Killer NIC-familjen.

MSI står även till tjänst med förprofilerad överklockning genom OC Genie, samt med en funktion för att köra samtliga kärnor i högsta turboläget. UEFI-konfigurationen är företagets Click BIOS, vilken efter en inkörningsperiod känns fullt tillräcklig för alla tänkbara operationer.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

Asrock Z87 Extreme3

Asus Z87-A

Gigabyte GA-Z87X-D3H

Asrock Z87 Extreme6

Asus Z87-Pro

Gigabyte GA-Z87X-UD4H

MSI Z87-GD65-GAMING

Asrock B85M Pro4

Asus B85M-E

Gigabyte GA-B85M-HD3

MSI B85M-G43

Moderkortsvalet handlar mycket om preferenser och behov, vilket gör en generell rekommendation ganska knivig. Som tur är finns det gott om alternativ, bland annat Asus Z87-A, Gigabyte GA-Z87X-D3H samt Asrock Z87 Extreme3 i samma prisklass. Funktionsutbudet varierar en smula, vilket öppnar upp för personliga favoriter.

Även uppåt i prisklasserna är valmöjligheterna nästintill oändliga. För den kan tänka sig punga ut runt 1 800 kr finns exempelvis Asus Z87-Pro, ASRock Z87 Extreme6, Gigabyte GA-Z87X-UD4H och Gigabyte GA-Z87X-UD4H. Det man får för de ytterligare hundralapparna är oftast fler finesser i form av exempelvis inbyggt trådlöst nätverk och mer påkostade ljudkretsar.

Den som vet med sig att den inte tänker överklocka och investera i ytterligare grafikkort kan enkelt spara ett antal hundralappar på att välja någon av tillverkarnas billigare Micro ATX-modeller. Här finns bland annat ASRock B85M Pro4, Asus B85M-E, Gigabyte GA-B85M-HD3 och MSI B85M-G43, samtliga med Intels instegsstyrkrets B85.