SSD: Samsung 840 250 GB

Flashbaserad primärlagring i form av SSD är i stort sett ett måste för ett datorsystem i mellanklassen och uppåt. Skillnaden i upplevd hastighet är stor jämfört med mekaniska hårddiskar, och som grädde på moset har priserna fallit rejält det senaste året.

Trots det handlar det fortfarande om ett betydligt högre gigabytepris jämfört med mekaniska diton. En bra kompromiss är därför att ha SSD-enheten för operativsystem, program och vissa spel, samtidigt som en traditionell hårddisk får ta hand om lagring av större filer.

IMG_9028.jpg

SweClockers sommardator 2013 utrustas med Samsung 840 250 GB, framför allt tack vare tilltalande prislapp i förhållande till prestanda. Andra funktioner är anslutning via SATA 6,0 Gbps samt givetvis stöd för städtekniken TRIM.

Läs SweClockers recension av SSD-enheter i 256 GB-klassen

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

Sandisk Ultra Plus 256 GB

Kingston SSDNow V300 240 GB

Corsair Force GS 240 GB

Corsair Neutron 240 GB

OCZ Vector 256 GB

Samsung 840 Pro 256 GB

Plextor M5 Pro 256 GB

Intel 520 240 GB

Precis som i fjol är Sandforce SF-2281-baserade enheter välrepresenterade i de lägre klasserna. I allmänhet sjunkande priser har dock krympt de praktiska avstånden, vilket gör att även andra modeller blir intressanta.

Bland Sandforce-alternativen kan nämnas bland annat Corsair Force GS och Intel 520, den sistnämnda med egen mjukvara från kretsjätten. I lägre prisklass finns Kingston SSDNow V300, och utanför Sandforce finns bland annat Sandisk Ultra Plus med Marvell-krets.

Finsmakare kan titta närmare på bland annat Samsung 840 Pro, OCZ Vector, Plextor M5 Pro eller Corsairs Neutron-serie. I samtliga fall handlar det om prima prestanda för den som har högre krav, även om standardanvändaren antagligen klarar sig på billigare modeller.