Sedan några år tillbaka har datortillverkare sökt att kombinera snabbheten i en SSD med den fortsatt priseffektiva mekaniska hårddisken. Konceptet finns i många utföranden och går i entusiastkretsar ofta under samlingsnamnet "hybridlagring". Vanligast är att kombinera en mekanisk hårddisk med ett mindre flashminne, som enligt algoritmer lagrar ofta använda filer.

WD_Black2_Dual_Drive-7.jpg

SweClockers har vid tidigare tillfällen titta på olika lösningar, men idag ska vi titta på någonting som sticker ut ur mängden. Det handlar om en enhet som huserar en SSD och HDD som arbetar oberoende av varandra – Black 2 Dual Drive från Western Digital. Tanken är att enheten ska användas i utrymmesbegränsade scenarion, framförallt bärbara datorer, men även små stationära.

Specifikationer: Western Digital Black 2 Dual Drive

Egenskap

Värde

Lagringstyp

SSD / HDD

Kapacitet

128 / 1 000 GB

Gränssnitt

SATA 6,0 Gbps

Cacheminne

128 / 16 MB

Lagringskontroller (SSD)

Jmicron JMF667H

Typ av flashminne (SSD)

MLC 20 nm

Sekventiell läs-/skrivhastighet (SSD)

350 / 140 MB/s

Rotationshastighet (HDD)

5 400 RPM

Antal plattor (HDD)

2 st.

Energiförbrukning (vila)

0,90 watt

Energiförbrukning (arbete)

1,80 watt

Formfaktor

2,5 tum, 9,5 millimeter

Vikt

112 gram

Pris

Grunden för enheten utgörs av företagets prispressade Blue-serie med två plattor för 1 000 GB eller 1 TB lagring och rotationshastigheten 5 400 RPM. Det sista är anmärkningsvärt då hårddiskar enligt prestandaserien Black normala fall har en rotationshastighet på 7 200 RPM.

WD_Black2_Dual_Drive-8.jpg

Det som gör att enheten förtjänar att ingå i den prestandaorienterade serien Black är SSD-enheten, som huserar på ovansidan av den mekaniska hårddisken. Det här förfarandet gör att enheten får en profil på 9,5 millimeter, vilket utesluter den från användning i en större del av marknadens bärbara datorer.

SSD-enheten har en kapacitet på 128 GB och baseras på kontrollerkretsen JMF667H från Jmicron, som var en av de större spelarna när SSD började bli ett vanligt fenomen bland hembyggare. Det handlar inte om någon prestandalösning utan JMF667H har sannolikt valts ut av framförallt kostnadsskäl.

WD_Black2_Dual_Drive-5.jpg

Western Digital Black 2 levereras tillsammans med allt som ska behövas för att byta ut sin nuvarande lagringslösning. I lådan återfinns en manual, ett USB-minne med installationsmjukvaran och en USB 3.0 till SATA-kabel för att klona innehållet på din nuvarande lagringslösning innan bytet eller att föra över filer manuellt efteråt.

Manualen beskriver steg för steg hur enheten ska installeras, men ger även goda råd som att använda ESD-armband. Manualen kan högt rekommenderas för mindre insatta användare, men den som känner sig trygg i sina datorkunskaper kan gott gå vidare utan manualens hjälpande hand.

Western Digital tillhandahåller två tillvägagångssätt för installation. Den första är att installera Black 2 med ett nytt operativsystem. Alternativ två klonar innehållet på din nuvarande lagringsenhet till Black 2 innan montering. Det här med hjälp av Acronis True Image WD Edition, som finns att ladda hem på Western Digitals webbplats. Värt att påpeka är att eventuella återställningspartitioner från tillverkare inte kopieras med det verktyget.

Någonting annat som är viktigt att veta är att Black 2 Dual Drive i dagsläget endast fungerar med Microsoft Windows. Detta då det krävs en speciell drivrutin från Western Digital för att partitionera den mekaniska hårddisken. När och om stöd för andra operativsystem tillkommer är ännu inte känt.

Installation och prestandatest

För dagens snabbtitt valde redaktionen det första alternativet, där steg ett är att helt enkelt öppna datorn och byta ut hårddisken mot Black 2. Offret som får hårddisken utbytt är Asus N550JV, som med en Core i7-4700HQ och Geforce GT 750M är en subjektivt realistisk kandidat för ingreppet.

WD_Black2_Dual_Drive-15.jpg
WD_Black2_Dual_Drive-16.jpg
WD_Black2_Dual_Drive-17.jpg
WD_Black2_Dual_Drive-18.jpg
WD_Black2_Dual_Drive-19.jpg

Med den gamla hårddisken urplockad och Western Digital Black 2 Dual Drive monterad i vaggan monterar vi enheten i datorn. I det här skedet finns endast SSD-enheten synlig som partition, detta för att garantera att användaren installerar operativsystem på rätt plats. Installationen av Windows 8.1 fortgår precis som vanligt utan några konstigheter.

Partition_C.jpg
Partition_C_D.jpg

Med operativsystem installerat syns endast SSD-enheten som partition C: och hårddiskens partition måste aktiveras med hjälp av den medföljande mjukvaran, som finns på USB-minnet (finns även på den officiella webbplatsen). Mjukvaran skapar sedan partition D: utan några konstiga delmoment. Sammanfattat är installationen mycket enkel och bjöd i vårt fall inte på några överraskningar.

Hårddisk-delen i Black 2 Dual Drive är överlag något bättre än den som sitter i Asus N550JV som standard. Det handlar dock inte om något vrålåk utan prestandan är en i mängden bland mekaniska hårddiskar.

Trots en relativt okänd kontrollerkrets klarar sig SSD-delen förhållandevis bra mot tidigare testade datorer med lagringstypen. Siffrorna är dock ointressanta gentemot det enorma lyft i användarupplevelse det innebär att ha operativsystemet på en SSD istället för mekanisk hårddisk. Det välanvända uttrycket; "det känns som en helt ny dator", stämmer verkligen in med Asus N550JV.

Avslutande tankar

SSD-enheter blir allt billigare och medan relativt höga kapaciteter går att få för rimliga summor är den mekaniska hårddisken fortfarande vida överlägsen sett till gigabyte per krona. Western Digital har på ett nyskapande sätt kombinerat båda delar och resultatet tas emot med blandade känslor av redaktionen.

Konceptet att kombinera en rymlig hårddisk med en mindre SSD i samma förpackning har det länge pratats om, och det är just precis vad Black 2 Dual Drive gör. Även i ett system där gränsen går vid maximalt en 2,5-tumsenhet blir det möjligt att få 128 GB SSD-lagring för operativsystemet och program, samt en 1 TB hårddisk för lagring av filer som exempelvis film och större spel. Enheten är inte heller mycket svårare att installera än vilken lagringsenhet som helst.

WD_Black2_Dual_Drive-13.jpg

Även om lösningen i sig fungerar bra är den inte utan nackdelar. Det första vi lade märke till är den med dagens mått mätt tjocka profilen på 9,5 millimeter, vilket utesluter den från väldigt många bärbara datorer. Det numera vanliga profilmåttet 7 millimeter hade breddat marknaden för enheten markant.

Ett annat problem för Black 2 Dual Drive är det fallande priset på SSD-enheter. För ungefär samma pris som Western Digitals enhet går det att få en SSD med kapacitet på 480–512 GB. Det är visserligen något mindre än hälften av utrymmet, men bör räcka även för många som har behov av mycket lagring i sin dator. Med mått och pris i åtanke ringas enheten in till en mindre nisch av marknaden.

Western Digital Black 2 Dual Drive och konceptet runt den intressant, men det finns rum för förbättring. Lyckas Western Digital att med en ny generation krympa måttet till 7 millimeter kommer Black 2-serien genast bli avsevärt mer intressant.