Formfaktorer: Micro ATX

Bara några år efter introduktionen av ATX fastställdes den mindre formfaktorn Micro ATX, som snabbt blev populär bland systembyggare vars kunder efterfrågade datorer som tog mindre plats. Standarden behöll samma bredd som sin större broder,men bantades med 25 procent på längden, vilket i slutändan resulterade i ett moderkort med måtten 244 x 244 mm.

msiz97matx.jpg

MSI Z97M Gaming – entusiastinriktat moderkort i liten storlek.

Till följd av det krympta måttet tappar standarden en del av ATX-moderkortens expansionsmöjligheter, där det främst handlar om färre platser för instickskort hos lillebror Micro ATX. Med det sagt måste det nämnas att den mindre formfaktorn numera har börjat närma sig moderkortens finrum då allt fler tillverkare har valt att ta fram påkostade modeller baserade på standarden. Därtill är formfaktorn det enda hållbara alternativet för den som vill bygga ett riktigt kompakt system med flera grafikkort i SLI eller Crossfire.

Minitower

Den vanligast förekommande chassitypen för Micro ATX är utan tvekan minitower och som namnet antyder handlar det om en mindre version av klassiska miditower. Storleken på minitowerchassin följer oftast moderkortets formfaktor på ett ganska förutsägbart sätt, där djupet stannar kvar på en likvärdig nivå som ATX-baserade modeller medan höjden har reducerats drastiskt – något som har gjort det populärt att ha dessa chassin ståendes ovanpå skrivbordet.

cmsilencio352_1.jpg

Cooler Master Silencio 352 – lågt men fortfarande ganska djupt.

cmsilencio352_2.jpg

Cooler Master Silencio 352 – lågt men fortfarande ganska djupt.

Ett typiskt minitower behöver egentligen inte skilja alltför mycket i sin uppbyggnad i jämförelse med ett miditower – bortsett från den självklara storleksskillnaden på höjden. De mindre modellerna har ofta fortfarande plats för stora ATX-nätdelar samt gott om utrymme för långa grafikkort. Områden som däremot ofta får stryka på foten är antalet lagringsplatser samt ventilationsmöjligheter och då i synnerhet utrymme för vattenkylning med dess tillhörande radiatorer.

Miditower

Med risk för en känsla av déjà vu från ATX-sektionen är storleksklassen miditower numera ett hett alternativ även för den mindre formfaktorn Micro ATX. Men varför ett stort chassi när man väl har gjort beslutet att skaffa ett litet moderkort? Den enklaste förklaringen är att dra en parallell till entusiaster som i vanliga fall skulle ha valt ett fulltowerchassi, där extrema expansionsmöjligheter kommer i första rummet.

IMG_4910.jpg

Phanteks Enthoo Mini XL – världens största Micro ATX-chassi?

IMG_4915.jpg

Phanteks Enthoo Mini XL – världens största Micro ATX-chassi?

Fokusområdet för denna typ av chassin är vanligtvis ett gediget stöd för vattenkylning, där moderkortets mindre fotavtryck möjliggör montering av flera rejäla radiatorer i ett relativt hanterbart miditowerutförande. Denna typen av lösning lämpar sig främst för användare som vill bygga ett riktigt högpresterande och välkylt system utan utrymmeskraven som ett ATX-baserat fulltowerchassi för med sig i datorhörnan.

Small form factor (SFF)

Small form factor (SFF) är en kategori av ytterst kompakta chassin som tidigare har varit reserverade för de allra minsta formfaktorerna av moderkort. För ett par år sedan lyckades dock ett par chassiingenjörer, efter vad som måste ha varit många sena kvällar med Tetris, att pula in Micro ATX-moderkort i nästan omöjligt små datorlådor och numera finns det faktiskt ett sortiment av riktigt kompakta alternativ till formfaktorn.

sg09_0006_Layer 2.jpg

Silverstone Sugo SG09 – världens minsta Micro ATX-chassi?

sg09_0001_Layer 7.jpg

Silverstone Sugo SG09 – världens minsta Micro ATX-chassi?

Även om det lockar att bygga ett riktigt kompakt system kring en relativt stor formfaktor som Micro ATX bör det nämnas att det ofta har gjorts kompromisser för att göra det hela möjligt. Det kan handla om allt ifrån få lagringsplatser och begränsat utrymme för nätaggregat till ett både svårkylt och omständligt inre. I slutändan kan det därför vara värt att tänka till både en och två gånger huruvida man verkligen är i behov av den lilla storleken på chassit, alternativt om man kan tänka sig satsa på en mindre formfaktor av moderkort.