Platser för lagringsenheter

Där merparten fortfarande väljer att lagra data lokalt i sin arbetsstation finns det numera en klar trend som lutar mot att lyfta ut lagringslösningen till exempelvis en NAS-enhet eller en internetbaserad molntjänst. Detta har även gjort ett visst avtryck på chassimarknaden, där fokus numera ligger på lite mer välbalanserade expansionsmöjligheter för lagring istället för dåtidens strävan efter att smeta in så många hårddiskar som möjligt i chassit.

hdd.jpg

Mekaniska hårddiskar ger fortfarande ett oslagbart pris per gigabyte

Moderna lagringsenheter kommer främst i två olika storleksklasser – 3,5" och 2,5". Den förstnämnda av dessa utgörs nästan uteslutande av mekaniska hårddiskar, vilka i dagsläget är det billigaste alternativet för att lagra mycket data. Nackdelen med hårddiskar, förutom dess begränsade överföringshastighet, är faktumet att de består av många rörliga delar som gärna orsakar vibrationer och irriterande resonans då de monteras i ett chassi.

IMG_5547.jpg

Vibrationsdämpning är A och O för mekaniska hårddiskar.

Lyckligtvis har monteringssättet för hårddiskar utvecklats det senaste decenniet och numera skruvas inte dessa fast direkt mot metalldelarna i chassit, något som ofta gav upphov till att de tidigare nämnda vibrationerna fortplantade sig i lådan. Dagens montering av hårddiskar sker ofta i individuella vaggor där själva kontaktpunkten mot enheten är bestyckad med antingen gummi eller någon form av silikon. Tanken är att det mjukare materialet ska fånga upp vibrationerna från hårddisken, vilket i slutändan kan ge ett påtagligt tystare system.

Det bör dock belysas att materialvalet för vibrationsdämpning kan skilja enormt mellan olika modeller. En lösning med relativt hårt gummi är givetvis bättre än direktkontakt med stålplåt, men har samtidigt avsevärt sämre dämpande egenskaper än exempelvis tjocka silikonbussningar. Är man medvetet ljudkänslig, eller vet med sig att systemet ska husera ett flertal hårddiskar, är det därför värt att satsa på en chassilösning som är rejält bestyckad på den fronten.

840_evo.jpg

SSD-lagring – snabbt och knäpptyst.

Där hårddiskar har varit något av en grundpelare för datalagring är dock inget högpresterande datorsystem komplett utan en SSD-enhet. Dessa flashbaserade lagringsenheter är visserligen avsevärt dyrare per gigabyte än dess mekaniska motsvarighetrt, men erbjuder avsevärt högre prestanda och överföringshastigheter. Då de saknar rörliga delar och oftast kommer i storleksklassen 2,5" ställer de även inte lika höga krav på själva monteringsanordningen i chassit.

IMG_6485.jpg

Monteringsplats för SSD-enheter är numera standard i chassin.

Där äldre chassin inte hade någon självklar monteringspunkt för SSD-enheter är detta numera en självklarhet i nästan alla nyare modeller. Vanligtvis används de vanliga lagringsvaggorna för 3,5"-enheterna för ändamålet, då dessa i nio fall av tio även har monteringshål för 2,5"-varianter i botten. Att man går miste om de vibrationsdämpande egenskaperna har ingen betydelse förutsatt att det är en SSD-enhet som monteras, då dessa saknar rörliga delar.

IMG_3939.jpg

SSD-enheter går att gömma undan lite varstans.

Tack vare SSD-enheternas krympta mått har även många tillverkare börjat experimentera med alternativa monteringspunkter för dessa. Ett populärt koncept är att gömma dessa på baksidan av moderkortsplåten, vilket innebär att den som inte har tänkt att använda sig av traditionella hårddiskar kan hålla komponentsidan av chassit helt fri från lagringsenheter.

Define R5 black_13.jpg

Ett modulärt inre ökar flexibilitet hos ett chassi enormt.

Define R5 black_13_1.jpg

Ett modulärt inre ökar flexibilitet hos ett chassi enormt.

Define R5 black_13_2.jpg

Ett modulärt inre ökar flexibilitet hos ett chassi enormt.

Då många väljer att slopa mekaniska hårddiskar är det viktigt att chassit har ett flexibelt och modulärt tänk kring lagringsplatserna. Lyckligtvis har många av dagens modeller löstagbara hårddiskburar, vilka kan plockas bort i sektioner för de som fortfarande vill behålla några enstaka platser för 3,5"-enheter.

Fördelar med att plocka bort lagringsburarna innefattar bland annat möjligheten att montera in riktigt långa grafikkort och samtidigt öka ventilationen över dessa. Därtill öppnas ofta monteringspunkter upp för radiatorer i chassits front och botten, vilket kan vara önskvärt för den som tänkt satsa på en rejäl vattenkylningslösning.