Plats för instickskort och kabeldragning

Plats för instickskort, eller expansionsplatser som det även kallas, finns i nästan alla chassin med undantag för de riktigt kompakta varianterna. Poängen med dessa är att husera olika typer av expansionskort, som exempelvis grafikkort, och generellt sett följer antalet tillgängliga expansionsplatser i ett chassi formfaktorn som modellen har utformats efter. Detta innebär sju stycken för ATX, fyra stycken för Micro ATX samt en enstaka för Mini ITX.

expansionsplatser.jpg

Minst två expansionsplatser krävs för dagens högpresterande grafikkort.

I många fall frångår dock chassitillverkarna formfaktorernas standardantal, något som är särskilt vanligt när det kommer till Mini ITX-modeller. Anledningen till detta är främst faktumet att dagens högpresterande grafikkort tar upp två kortplatser och därför behöver även chassit två sådana för att göra montering möjlig – även om moderkortet bara har en enstaka plats för instickskort.

Fenomenet återfinns även i en mindre skala på chassin anpassade efter ATX och Micro ATX, men i de fallen handlar det oftast om möjligheten att kunna husera flera grafikkort samtidigt ihop med specifika moderkortsmodeller. Vanligtvis rör det sig om att den sista PCI Express-platsen är placerad längst ner, vilket innebär att ytterligare en expansionsplats krävs i chassit för att grafikkortet ska få plats.

Kabeldragning

Att dra kablarna på ett effektivt och städat sätt inuti sin dator har ett antal positiva bieffekter. Den första och största av dessa är utan tvekan en allmänt förbättrad ventilation över komponenterna, då det inte längre ligger ett mindre ormbo av kablar inuti chassit och blockerar luftflödet. En annan aspekt är det estetiska, där en väl utförd kabeldragning kan höja ens bygge till nästa nivå när det ska visas upp på det lokala LAN-partyt i bygden.

IMG_4923.jpg

Genomdragningshål – kabeldragarens bästa vän.

Det man ska kika på hos ett chassi när det kommer till kabeldragning är främst två saker – genomdragningshål och utrymmet på baksidan av moderkortsplåten. Den förstnämnda av dessa tillåter kablarna från nätaggregatet att passera till moderkortsplåtens baksida, där de i sin tur kan dras till en annan plats för att sedan passera tillbaka genom ytterligare ett genomdragningshål.

IMG_4291.jpg

Att gömma undan systemets kablar ger ett förbättrat luftflöde i chassit och ett snyggare intryck på komponentsidan.

I praktiken innebär detta att kablarna som i vanliga fall skulle ligga och skräpa på komponentsidan nu istället är undanskuffade på baksidan där de inte kan störa luftflödet i systemet. När det kommer till genomdragningshål gäller dessutom regeln "ju fler desto bättre", av den enkla anledningen att det underlättar möjligheterna att få till en snygg kabeldragning enormt.

Likaså är utrymmet som finns tillgängligt på baksidan av moderkortsplåten en viktig del av ekvationen, då detta måste räcka för att svälja en rejäl hop med kablar. Runt 20 mm brukar smärtgränsen ligga innan det börjar kännas riktigt trångt, förutsatt att chassit inte har ett varierande utrymme som tillåter en större mängd kablar i vissa mer utsatta områden.

Denna typ av sofistikerat kabeldragningstänk är dock oftast reserverat för större chassimodeller, då det helt enkelt inte finns plats att tillägna utrymme för detta i kompaktare lösningar. Med detta sagt behöver inte mindre chassin vara helt hopplösa när det kommer till kabeldragning och det är därför fortfarande en bra idé att kika närmare på vad tillverkaren har hittat på för lösning i det området.