Att fynda på begagnatmarknaden är populärt bland SweClockers medlemmar. Handel mellan privatpersoner på nätet är dock inte lika tryggt som att köpa en produkt direkt från en riktig butik. Turligt nog finns flera knep för upptäcka de vanligaste fällorna.

!bild3.jpg

1. Ingen bild – ingen affär!

Alla har tillgång till en mobilkamera. Be säljaren knäppa några snabba foton från olika vinklar på produkten du köper tillsammans med en väl synlig och handskriven lapp med ditt namn och dagens datum. Den som inte vill ställa upp med denna enkla tjänst är inte värd att göra affärer med.

Undersök om bilderna ser ut att vara manipulerade och dra öronen åt dig om du misstänker att någonting inte står rätt till.

2. Samla in och undersök personuppgifter

Be om fullständigt namn, adress och telefonnummer. Använd Ratsit (personuppgifter) och Eniro (telefonnummer) för att kontrollera om uppgifterna stämmer överens med folkbokföringen. Ring upp och ställ några snabba frågor om annonsen för att försäkra dig om att uppgifterna är riktiga.

Tänk på att bedragare ofta använder någon annans personuppgifter och ringer från anonyma kontantkort eller Skype för att dölja sin identitet.

3. Använd säker mellanhand för betalningen

Undvik att föra över pengar direkt till någons bankkonto. Använd istället Paypal, Payson eller någon annan erkänd mellanhand, där det är möjligt att bestrida transaktionen.

Förskottsbetalning är riskabelt och banköverföringar, inklusive Swish, kan inte återkallas.

4. Avtala om detaljerna

Kommer ni överens om några särskilda försäljningsvillkor, till exempel medföljande kvitto, ett specifikt fraktsätt eller möjlighet att ångra köpet, se till att vara extra tydlig och skriftligen avtala om detta i förväg.

Tänk på att affärer mellan privatpersoner lyder under köplagen. Den vanliga konsumentlagstiftningen gäller inte vid köp mellan privatpersoner, vilket innebär att du inte har samma skydd och rättigheter som när du handlar av ett företag.

5. Använd sunt förnuft

Ingen seriös person försöker utöva påtryckningar för att få igenom en affär. Var även särskilt vaksam mot personer som handlar från utlandet eller av olika skäl vill använda någon i sammanhanget udda betalningsmetod, exempelvis Bitcoin eller Western Union.

Många bedragare är duktiga på att manipulera människor. Stå på dig och vägra göra affärer med personer som försöker få dig att sänka garden med (o)sannolika historier och bortförklaringar.

Läs mer om privathandel på Konsumentverket