Kompakta system för vardagsrummet som ändå erbjuder hög prestanda är en växande trend bland hembyggare såväl som tillverkare av datorer. Under förra året sjösatte Asus minstingen GR8 och den större modellen G20 med en lådvolym på 12,5 liter. På Computex visar Asus upp två konfigurationer av den sistnämnda.

Först och kanske mest intressant är Asus ROG G20, som utrustas med Intels framtida processorfamilj Skylake. Bolaget passar givetvis också på att fläska på med möjliga grafikkortskonfigurationer, där upp till Geforce GTX Titan X ska finnas tillgängligt i högre prisklasser.

Den andra varianten har funnits på marknaden sedan en tid tillbaka. Den kommer med processorn AMD FX770K, som enklast beskrivs som en A10-7700K med inaktiverad grafikdel. Till denna hör ett Radeon-grafikkort ur klassen R9, vilket på den svenska marknaden innebär OEM-varianten R9 255 – en upphottad variant av forna HD 7750 med 512 streamprocessorer.

Gemensamt för båda är att Asus passat på att uppdatera USB-anslutningarna i fronten till version 3.1, vilket dubblerar hastigheterna mot USB 3.0. För lagring kan båda utrustas med upp till en 2 TB hårddisk och en 256 GB SSD, medan mängden primärminne går upp till 16 GB.

Asus ROG G20 med Skylake kommer levereras med Windows 10 och beräknas anlända under hösten. Några prisuppgifter är ännu inte kända.

► Läs alla artiklar från #computex-2015