Mycket riktigt är Radeon 300-serien inte den enda nyheten på AMD:s evenemang PC Gaming Show under spelmässan E3. Bolaget lättar även på locket för den nya grafikprocessorn Fiji, som ska ingå i den exklusiva grafikfamiljen Fury och användas för inget mindre än fyra modeller.

Den nya grafikprocessorn Fiji beskrivs som världens snabbaste, med inget mindre än 8,9 miljarder transistorer – upp från 8 miljarder för Nvidia GM200 som används av Geforce GTX Titan X och GTX 980 Ti. I detta ingår 4 096 streamprocessorer, en 4 096-bitars minnesbuss och en teoretisk beräkningskraft om 8,6 TFLOPS.

Utöver rekordmånga transistorer och höga specifikationer för grafikprocessorn är Fiji först ut med den staplade minnestypen HBM, där minneskretsarna placeras nära grafikprocessorn för högre bandbredd och lägre strömförbrukning. Här talar AMD om en halv terabyte per sekund i bandbredd eller 512 GB/s. Det här kommer dock med en påtaglig nackdel – att minneskapaciteten i dagsläget begränsas till 4 GB.

Förutom hög prestanda har AMD satsat på små formfaktorer med Fiji. Utöver toppmodellen Radeon R9 Fury X med vattenkylning finns Radeon R9 Nano, en luftkyld variant med en längd på ynka sex tum (15,24 cm). Trots detta erbjuds högre prestanda än Radeon R9 290X med dubbelt så hög energieffektivitet.

När det kommer till Radeon R9 Fury X talar AMD om gott om prestanda för att inte enbart driva spel i 4K UHD, utan också 5K-upplösning. För den som vill ha senaste tekniken till ett lägre pris och utan vattenkylning kommer bolaget även släppa Radeon R9 Fury utan X i luftkylt utförande.

Den sista och fjärde modellen är ett grafikkort med dubbla grafikprocessorer Fiji, som visades på scen i en kompakt vardagsrumsdator med kodnamnet Quantum. I den här konceptdatorn är alla värmealstrande komponenter placerade i botten och all kylning sköts i den övre delen – sannolikt tack vare sluten vattenkylning.

Prissättning

Trots att AMD till partners talat om ett pris på 999 dollar för Radeon R9 Fury X landar det på markant lägre 649 dollar, motsvarande cirka 6 700 kronor inklusive moms. Den mindre påkostade varianten Radeon R9 Fury får det rekommenderade priset 549 dollar, motsvarande 5 600 kronor inklusive moms.

Lansering och tillgänglighet

Det första grafikkortet med Fiji är Radeon R9 Fury X som lanseras den 24 juni, vilket följs upp av luftkylda R9 Fury den 14 juli. Dessa följs senare i sommar upp av komprimerade Radeon R9 Nano. Den ännu icke namngivna modellen med dubbla grafikprocessorer anländer till hösten.