Inledning

Sitter du med en sprillans TV med Ultra HD-upplösning och HDMI-anslutning som klarar 4K-signal i 60 Hz? Displayport på en TV är extremt sällsynt och grafikkort som klarar att generera 4K/60 Hz-signal över HDMI finns främst hos gröna laget med senaste generationens Geforce GTX 900-serie.

Har du däremot ett äldre grafikkort från Nvidia eller något från AMD med en ledig Displayport? Då kan en liten signalomvandlare lösa problemet i ett nafs för en femhundring. I detta fall handlar det om modellerna CAC-1070 och CAC-1170 från holländska Club 3D.

club3d_dp_2_hdmi_4k_produkt_1.jpg

Adaptern eller mer korrekt signalomvandlaren finns i två versioner, den ena för Mini Displayport (CAC-1170) och den andra med fullstor Displayport (CAC-1070). Båda delar samma funktion och valet handlar främst om att välja rätt beroende på vad ditt grafikkort eller den bärbara dator har för kontakt. Huvudsaken är att det är så pass modern att det följer Displayport 1.2-specifikationen. Mer specifikt att det kan skapa en 60 Hz 4K-signal till att börja med.

Även om adaptrarna i första rummet är avsedda AMD:s grafikkort fungerar duon även med Nvidia och Intels integrerade grafikkretsar. Tanken är att ansluta adaptern mot Displayport på grafikkortet, varpå signalen omvandlas till HDMI med en fullgod 4K-signal, 3 840 × 2 160 eller 4 096 × 2 160 pixlar, med frekvensen 60 Hz. Nu är det dags att se om de efterlängtade adaptrarna håller vad Club 3D lovar.