I samband med CES 2016 tillkännager AMD grafikarkitekturen Polaris, eller rättare sagt fjärde generationens Graphics Core Next (GCN). Det handlar inte enbart om arkitektoniska förändringar utan även övergången till en Finfet-process, det vill säga en tillverkningsteknik med så kallade 3D-transistorer.

Även om det ännu inte är bekräftat om tillverkningen ska skötas av TSMC med tillhörande 16-nanometersteknik eller 14 nanometer från Samsung, är det ingen högoddsare att rejäla kliv i energieffektivitet är att vänta. Just detta är någonting AMD passar på att demonstrera.

I sin svit har AMD ställt upp två system, det ena med ett Geforce GTX 950 och det andra med Polaris. I båda fall drivs systemen av en Intel Core i7-4790K och 16 GB RAM. Valet av spel är nya Star Wars: Battlefront, som körs i 1 920 x 1 080 pixlar med inställningarna på High och bildfrekvensen låst till 60 FPS.

Mätarna visar en klar fördel för systemet med AMD Polaris, som drar strax under 90 W jämfört mot 155 W för motsvarande dito med Geforce GTX 950. Värt att nämna är att AMD gör gällande att varje system, exklusive grafikkort, drar cirka 50 W. Det skulle innebära att grafikkortet med den nya arkitekturen drar mindre än hälften vid motsvarande prestanda som Nvidia-kortet.

Bakom lyckta dörrar visar AMD även upp grafikkretsen i fråga, men tillåter inga bilder. Det som kan sägas är att det är en riktigt liten skapelse utan HBM-minne. Målgruppen för denna är först och främst bärbara datorer för gaming, men också strömsnåla och budgetorienterade stationära system.

Grafikarkitekturen Polaris väntas göra entré i mitten av året. Det är därför sannolikt att AMD har fler nyheter och kanske rentutav en lansering i rockärmen färdigt till Computex 2016, som går av stapeln i början av juni.

► Läs alla artiklar från #ces-2016