Till slutet av året planerar AMD lansera den helt nya processorarkitekturen Zen, som tar vid efter kritiserade Bulldozer och dess efterträdare. För entusiaster är sockel AM4 med tillhörande styrkretsen "Promontory" och åtta kärnor att vänta, men för servrar är ambitionsnivån mycket högre ställd.

En läckt Linux-kernel patch på LKML avslöjar en AMD-processor vid kodnamn Zeppelin, som kan få så mycket som 32 kärnor och 64 trådar via flertrådstekniken Simultaneous Multithreading. Detta kan jämföras mot Intel Broadwell-EP som får upp till 22 kärnor eller framtida Skylake-EP med 28 stycken.

Det står dock inte uttryckligen att AMD Zeppelin får 32 kärnor, utan värdet har tagits fram av den välkända entusiasten "Dresdenboy". Genom att granska koden har han kommit fram till att antalet "Core Complex", det vill säga kluster om fyra Zen-kärnor som delar L3-cacheminne, är åtta till antalet.

Det här är inte första gången det är tal om en AMD-processor med ett stort antal kärnor Zen. Tidigare uppgifter talar om en 16-kärnig variant, som har sällskap av en kraftfull integrerad grafikdel, stöd för minnestekniken High-Bandwidth Memory och väntas riktas mot den lukrativa servermarknaden.

AMD:s förhoppning med Zen är att åter bli relevant på servermarknaden, där de sedan lanseringen av Bulldozer helt tappat fotfäste och idag knappt innehar några marknadsandelar i förhållande till Intel. När Zeppelin lanseras är ännu inte känt, men sannolikt handlar det om år 2017.