När Sony mot slutet av februari utannonserade ett Playstation VR-evenemang den 15 mars låg förväntningarna på topp, inte minst om att bolaget skulle ta bladet från munnen och avslöja såväl pris som lanseringsdatum. Mycket riktigt lås just dessa aspekter i fokus under nattens event.

Helt enligt spekulationerna landar Playstation VR på 399 euro, motsvarande cirka 3 700 kronor. Detta att jämföra mot 699 euro för Oculus Rift och hela 899 euro för HTC Vive, som båda även kräver en kraftfull dator i 10 000-kronorsklassen. Sonys Playstation VR drivs runt av en avsevärt billigare Playstation 4.

Det jämförelsevis låga priset kommer dock med en brasklapp. Playstation Camera som krävs för huvudpositionering ingår inte och lägger därmed på 550 kronor. Inte heller rörelsekontrollerna Playstation Move ingår i paketet, men VR-spel ska även gå att spela med en vanlig Dualshock 4.

Hårdvarumässigt märks inga förändringar och skärmen i Sonys Playstation VR har upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar och ett synfält på 100 grader, något lägre och snävare än 2 160 x 1 200 respektive 110 grader med Oculus Rift och HTC Vive. Det här kompenserar Sony med genom att OLED-panelen klarar 120 Hz och inte bara 90 Hz som PC-alternativen.

Lanseringsfönstret är nu spikat till oktober, vilket är senare än den lansering under årets första hälft som det tidigare talats om. Beslutet motiveras av att Sony vill ha ett stort spelutbud tillgängligt vid lansering och gör gällande att 50 VR-anpassade spel ska släppas mellan oktober och slutet av året.