Fysikens lagar sätter käppar i hjulen för Intel, som i praktiken tvingats frångå den framgångsrika lanseringsmodellen Tick-Tock. Från att ha försökt följa schemat är det nu ett faktum att varje ny tillverkningsteknik blir mer långlivad, vilket gjort att arkitekturen Cannonlake på 10 nanometer fått Kaby Lake som inhoppare.

I Intels produktplaner för bärbara datorer som läckt ut framgår att Kaby Lake är tänkt för lansering under årets tredje kvartal. Detta är ett år efter introduktionen av Skylake, där Core i7-6700K och Core i5-6600K var först ut augusti 2015 och kort därefter följdes upp av mobila processormodeller.

Ett år efter Kaby Lake är det dags för Cannonlake, som tar klivet till 10 nanometer och blir en krympning av den förstnämnda. Hittills är så gott som alla detaljer om Cannonlake höljda i dunkel, men troligen handlar det om en lång rad arkitektoniska förbättringar och kraftfullare grafikdelar.

Ny generation Atom med Intel Broxton

Förutom att Cannonlake på 10 nanometer lanseras tredje kvartalet 2017 framgår att Intel avser släppa plattformen Broxton mot slutet av 2016. Broxton tar vid efter nuvarande Cherry Trail för surfplattor. Den stora nyheten är introduktionen av den helt nya Atom-arkitekturen Goldmont, där rejäla prestandaförbättringar jämfört mot Silvermont (Bay Trail) Airmont (Cherry Trail) tidigare har utlovats.

Källa: Benchlife.