Sammanfattning

verkstad.jpg

Bilden visar undertecknads datorverkstad från tidigt 1980-tal med sagde Nilson sittande vid min då inköpta Teletype ASR 33. Då fick man bygga allting själv och själv se till att maskinvaran var kompatibel med operativsystemet, i den mån sådant fanns. Den nedre lådan med de orange lysdioderna bakom det blå tangentbordet är den dator som beskrivs i denna artikel. De övre tre modulerna är diskettenheter och nätaggregat och den svarta racklådan närmast inunder innehåller bland annat gränssnitt mot diskettenheterna.

Det var då. En gyllene tid. Den här maskinen använde Thord fram till 1985 när alltihop föll ihop på grund av att de fabrikstillverkade PC-datorerna blev allt vanligare. Då köpte han en Victor VPC-2 med Intel 8086-processor på 4,77 MHz. I och med det var all nybyggaranda till ände.

Operativsystemet och maskinvaran hade blivit standardiserade, så att flera kunde bidra med programvara och man behövde inte skriva egna drivrutiner. Det var inte längre någon nytta och nöje med att försöka trycka in en BASIC-tolk i fyra kilobyte eftersom en BASIC-tolk fanns inbyggd i datorns BIOS redan från början.

Snabbdata – Processorrack innehållande

Egenskap

Processor

Intel 8080
2 MHz
~0,5 MIPS

Primärminne

6 kilobyte, 4 kilobyte PROM

Klockgenerator

8224

Systemkontroller

8228

Kommunikationskrets

UART 8251

Parallellgränssnitt

PIO 8255 (3 x 8 bitar)

Input/Output (I/O)

Seriell anslutning
Video och svep till oscilloskop (bildskärm)
32 tecken x 16 rader, eller 128 x 256 pixlars grafik
Parallellanslutning till tangentbord
Parallellanslutning till PROM-brännare
Databuss ut till periferienheter
Audiogränssnitt för datalagring på band