Det är nu inte långt kvar till AMD Polaris äntrar scenen. För första gången på över fyra år blir det en ny tillverkningsteknik och en rejält omarbetad arkitektur, två aspekter som tillsammans ska göra nästa generations Radeon-grafikkort mer än dubbelt så energieffektiva som nuvarande.

I en ny och mer detaljerad produktplan som hittat ut framgår ytterligare detaljer om Polaris, men även nästföljande grafikarkitekturer. Återigen bekräftas att bolaget valt en 14-nanometersteknik för Polaris, vilket betyder att AMD frångår TSMC och valt Globalfoundries alternativt Samsung som tillverkningspartner.

Sett till finesser får Polaris inbyggd hårdvaruacceleration för att koda och avkoda videomaterial i formatet HEVC/H.265. Arkitekturen blir också först ut från AMD med stöd för såväl HDMI 2.0 som Displayport 1.3, där den sista bland annat gör det möjligt att driva runt 4K-upplösning i 120 Hz.

Mest intressant är att Polaris ser ut att ersätta hela AMD:s nuvarande sortiment av grafikkort, där den stora kretsen Polaris 10 som tros ha 2 560 streamprocessorer ersätter såväl Radeon Fury-serien som det övre segmentet av 300-serien medan den mindre Polaris 11 täcker det lägre. Det här går emot tidigare spekulationer om att Radeon R9 Fury och R9 Fury X skulle bestå i toppen till 2017.

I början av 2017 är det dags för Vega, som bygger vidare på Polaris och kommer med minnestekniken HBM2, som med dubblerad klockfrekvens jämfört mot HBM ger en bandbredd på uppemot 1 TB/s. Det blir också möjligt med högre kapaciteter om 8, 16, och 32 GB, upp från endast 4 GB med första generationens HBM.

Efter Vega kommer Navi och här är inte lika mycket känt. Arkitekturen ska enligt AMD vara skalbar och komma utrustad med en ny generations minnesteknik, där det spekuleras i att minneskretsarna staplas direkt ovanpå grafikkretsen.

Källa: Videocardz.