Debatten runt ersättning för så kallad privatkopiering är fortsatt aktuell. Senast i slutet av februari gick ett flertal kulturskapare ut och försvarade avgiften, något som resulterade i en skarp replik från Elektronikbranschens vd Klas Elm. I samma veva hade även omtalade dokumentären om Copyswede premiär.

Nu anser sig Elektronikbranschen ha ny ammunition till striden. Organisationen har genomfört en undersökning via Ipsos, vilken visar att endast ett fåtal användare faktiskt privatkopierar. Populärast är film och tv-serier på datorer, där totalt 9 procent av de tillfrågade uppger att de använder sig av systemet.

Siffrorna går emot information från Copyswede, vilka hänvisar till egna undersökningar för att motivera pålagans nuvarande implementation. Enligt organisationen avgiftsbeläggs endast de enheter som faktiskt används för privatkopiering, något som klarläggs via användarstudier.

Hela undersökningen finns att läsa i PDF-format. Siffrorna är inhämtade av Ipsos, men sammanställningen är gjord av intresseorganisationen Elektronikbranschen.