Att bygga en dator har under åren blivit lättare än någonsin, men det finns fortfarande en del hinder att överkomma för att göra processen helt smärtfri. En idé som cirkulerat tidigare har varit det modulära konceptet, med förbestämda platser att trycka in komponenter utan att omständlig kabeldragning är nödvändig. Detta är något Asus anammar i sitt nya koncept Project Avalon.

Project Avalon är en konceptdator som tagits fram tillsammans med den taiwanesiska chassitillverkaren Inwin. Vid en första anblick ser modellen ut som ett påkostat Mini ITX-chassi, med centimetertjocka aluminiumplåtar och en riktigt bastant vikt. Under skalet lurar dock en helt nyutvecklad formfaktor som tagits fram exklusivt för projektet.

Den nya formfaktorn består rent praktiskt av en rejäl uppsättning riser-bryggor med olika syften, som kopplas samman mot det primära moderkortet i ovankant. Själva moderkortet är i sig väldigt avskalat, och huserar egentligen bara styrkretsen, VRM-delen, processorsockeln, minnesplatser samt en M.2-plats.

Resten av de nödvändiga anslutningarna är flyttade till de olika bryggorna, där dessa har distribuerats ut över chassit för enkel uppgradering. I framkant syns exempelvis fyra hotswap-vaggor för 2,5"-enheter, som kopplas mot ett bakplan med direktanslutning mot moderkortet. Likaså gäller nätaggregatet, som skjuts in bakifrån och använder en enskild kontakt för att strömföra hela systemet.

Själva chassit är uppdelat i tre åtkomliga kammare, där den i mitten ger tillgång till processor och minne. I den vänstra kammaren sticker dotterkortet till PCI Express-kontakten upp, vilket innebär att grafikkortet monteras där. Den högra kammaren har dedikerats till kylning, med monteringsplatser för antingen fläktar eller radiatorer.

En annan modulär del är datorns I/O-panel, som kommer i en rad olika utföranden. Förutom själva anslutningsmöjligheterna innehåller varje "I/O-låda" unika finesser för olika ändamål. I dagsläget rör det sig om en HTPC-modul med påkostade komponenter för ljud, en Workstation-modul med integrerad M.2-plats samt en Virtual Reality-modul med extra många anslutningar för VR-headset.

Project Avalon är i dagsläget i ett förhållandevis tidigt konceptstadie, och Asus gissar att det kan ta mellan ett till två år innan en färdig produkt ser dagens ljus.

► Läs alla artiklar från #computex-2016