Det har tidigare ryktats om att Microsoft arbetar på två nya Xbox One-konsoler, där den ena skulle vara mindre och komma med stöd för videomaterial i 4K-upplösning. Under Microsofts presskonferens på E3 2016 bekräftas detta och att namnet på den krympta varianten blir Xbox One S.

Den nya spelkonsolen kommer med en rad nyheter, där den mest är uppenbara är utseendet. Färgen har bytts ut från svart till vit och konsolen har krympt med hela 40 procent i storlek. Xbox One S har därtill ett stöd som gör att konsolen går att placera både horisontellt och vertikalt.

Det är inte bara konsolen som fått ett nytt utseende, utan Microsoft passar även på att förfina kontrollen, som även den får ett färgbyte. Den nya kontrollen använder sig av Bluetooth, vilket ger längre räckvidd och gör det möjligt att använda den trådlöst med en PC.

För de som inte gillar den nya färgen introducerar Microsoft något de kallar för Xbox One Design Lab, där kunderna kan designa sina egna kontroller och själva välja vilka färger de vill ha.

I övrigt får Xbox One S också stöd för 4K UHD-video och HDR, varav det sista även ska vara tillgängligt för spel. En specialutgåva av konsolen med en 2 TB hårddisk ska släppas i augusti till ett pris på 399 dollar, motsvarande cirka 4 000 kronor. Kort därefter ska två standardversioner släppas med hårdiskar på 500 GB och 1 TB för 299 respektive 349 dollar.