Swefilmer är en av de största streamingtjänsterna av videoinnehåll i Sverige och domänen stängdes under förra året ned efter ett tillslag av Polisen på grund av misstänkt olaglig verksamhet. Det dröjde inte länge innan sidan återigen var uppe, men i samband med tillslaget startades en förundersökning som nu har lett till ett åtal om upphovsrättsbrott och penningtvättsbrott.

Kort efter rättegångens början beslutades det att fallet ska tas upp i EU-domstol. Rättegången mot Swefilmer handlar om ett åtal mot två män i 22- och 25-årsåldern som misstänks ligga bakom sidan. Mot sig har männen stora bolag såsom Warner Bros, Disney och Fox som stämmer Swefilmer för att olagligt ha gjort tusentals filmer tillgängliga för fildelning under två års tid.

Under denna tid ska männen även ha tjänat 14 miljoner kronor i annonsintäkter. Man menar att detta lett till stora förluster för rättighetshavarna, då ingen av intäkterna använts för att ersätta dem. En stor del av dessa pengar har även tvättats genom ett utländskt bolag, vilket är anledningen till att de två männen även åtalas för grov penningtvätt.

Fallet är det mest omfattande i sitt slag som tagits upp i svensk domstol. Det är nu upp till EU-domstolen att ta ett beslut om ett brott har begåtts eller ej enligt EU:s lagar. Detta besked ska lämnas senast i slutet av september.