Hårddiskjätten Seagate vill på allvar utmana även inom flashlagring. I ett pressmeddelande presenterar företaget två nya SSD-enheter. Båda är riktade mot företagsmarknaden, och speciellt intressant är att en av dem blir världens största SSD sett till minneskapacitet.

Produkten är främst riktad mot datacenter och Seagate har prioriterat hög minneskapacitet över skyhög hastighet. Modellen ansluts via SAS, och har enligt specifikation sekventiell läs- och skrivhastighet på 1 500 MB/s respektive 1 000 MB/s.

Serverfokuserade SAS är en teknik som är snabbare än SATA men långsammare än PCI Express, ett gränssnitt som blir allt vanligare bland SSD-enheter för konsumenter. En av de stora fördelarna med SAS är att två servrar kan kopplas till samma disk.

När Samsung förra året lanserade en SSD i 2,5 tum på 16 TB var det världens då största lagringsenhet. Seagate lyckas nu i det större formatet 3,5 tum mer än dubblera minnesdensiteten. För att nå så hög kapacitet använder Seagate flashminne av typen 3D TLC NAND.

I dagsläget har Seagate fungerande demonstrationsexemplar av 60 TB-enheten, men lanseringen på marknaden kommer ske först 2017. Samtidigt lovar de att formfaktorn är så pass flexibel att konceptet kommer kunna utvecklas till en kapacitet på över 100 TB i framtiden.