På PC-sidan är det HTC Vive och Oculus Rift som gäller för virtuell verklighet (VR), men på mobil front finns väsentligt billigare lösningar för att konsumera innehåll. Vid sidan om dessa lösningar och längre fram i tiden finns förstärkt verklighet (AR, eng. Augmented Reality) där Microsoft Hololens hittills fått mest uppmärksamhet.

I startgroparna av Intel Developer Forum 2016 visar processorjätten sitt senaste koncept vid namn Project Alloy. Det är ett trådlöst, fristående VR-headset med två Real Sense 3D-kameror i fronten för att läsa av handrörelser och omgivningen för möjligheten att dessutom fungera som AR-headset.

Paradnumret är dock att Project Alloy kan kombinera båda världar, någonting Intel valt att kalla "Merged Reality" (MR). Exempelvis demonstreras när en användare tar fram en dollarsedel och använder den för att skära bort delar ur ett block guld i den virtuella världen.

Vad som sitter i och driver runt Project Alloy framgår inte. Däremot avslöjar Intel att det handlar om en kraftfullare lösning än vad som sitter i Microsoft Hololens, som hitintills drivits runt av systemkretsen Cherry Trail. Vilken batteritid som är möjlig med Intels nya koncept framgår inte.

I samband med avtäckandet av Intels huvudbonad tillkännager kommer Microsofts Windows-chef, Terry Myerson, upp på scen och presenterar utvecklingsplattformen Windows Holographic som släpps för Windows 10 nästa år. Med denna kan utvecklare skapa appar som kombinerar VR och AR, inte enbart för Hololens utan även tillsammans med annan hårdvara.

Vid sidan om Windows Holographic samarbetar Microsoft med Intel om att skapa en specifikation för att skapa headset enligt konceptet "Merged Reality". Denna ska senare släppas fri till tillverkare, som vill utveckla och lansera egna headset.

Bildkälla: Anandtech.