Efter många framgångsrika år satte fysikens lagar stopp och tvingade Intel till att lägga strategin Tick-Tock på hyllan. Istället förlängs tiden då en tillverkningsteknik nyttjas, från två till tre processorgenerationer, för att ge mer tid till nästkommande teknikkliv och krympning.

Sista anhalten på dagens 14-nanometersteknik blir Kaby Lake, en vidareutveckling av redan lanserade Skylake. Under Intel Developer Forum 2016 ger bolaget en försmak av Kaby Lake, som nu går ut för leverans till tillverkare av bärbara datorer inför en skarp lansering under hösten.

Medan processorarkitekturen väntas förbli densamma ska fler förändringar skett med den integrerade grafikdelen. På plats visar Intel en så kallad 2-in-1 eller hybrid med möjligheten att strömma video i 4K-upplösning, avkoda 10-bit HEVC/H.265 och med hjälp av inbyggd acceleration i hårdvaran redigera 4K-material.

Först ut att se dagens ljus bli Kaby Lake i U- och Y-serien, vilka är riktade mot såväl slimmade bärbara som fläktlösa enheter. Kaby Lake för mer högpresterande bärbara och stationära datorer väntas inte äga rum förrän mot slutet av året eller i början av 2017.