De senaste två månaderna har varit problematiska för Samsung. Deras flaggskeppstelefon Galaxy Note 7 blev inte den succé bolaget hade hoppats på, utan drogs istället med problem i form av med brinnande batterier, som ledde till att de tvingades återkalla och byta ut över 2,5 miljoner enheter. Även de utbytta modellerna drogs med samma problem och företaget tvingades till slut avbryta all produktion och försäljning av telefonen helt och hållet.

Nu rapporterar New York Times att Samsung kan ha varit för snabba med att dra slutsatser om att defekta batterier faktiskt orsakade telefonbränderna. Enligt källor till tidningen har företaget satt flera hundra anställda på att försöka åtgärda problemet, men har ändå inte lyckats återskapa det i sina tester.

Park Chul-wan, tidigare chef på Center for Advanced Batteries vid Korea Electronics Technology Institute, säger till tidningen att Galaxy Note 7 är mer komplex och har fler funktioner än någon telefon hittills och att det därför kan ha varit mer än batteriet som orsakade problemen.

Effekten av hela historien har redan haft effekter på Samsung som bolag då de nyligen skalade ned sin förutspådda vinst för det kommande kvartalet med en tredjedel, efter att tidigare ha sagt att det inte skulle ha någon märkbar påverkan.