Patent på mobilmarknaden kan vara en invecklad fråga och företagen får ofta slåss för att behålla dem. Ett av de företag som ofta är inblandat i tvister kring detta är Apple, som bland annat hade en långdragen rättsprocess mot Samsung för fem år sedan.

Nu rapporteras det att företaget återigen är inblandat i en tvist gällande patent, denna gång med Nokia. I en stämningsansökan som gjorts i både USA och Europa hävdar Nokia att Apple använder sig av flera Nokia-utvecklade tekniker i samtliga av företagets telefoner, allt ifrån Iphone 3GS till Iphone 7. Det handlar totalt om 32 patent, bland annat gällande paneler, gränssnitt och videokodningsformatet H.264.

Enligt Nokia har de under flera år försökt förhandla med Apple om hur de ska använda de patenterade teknikerna. Apple själva säger att de regler som bestämts av FN-organet Internationella teleunionen tillåter användning av exempelvis H.264 under rimliga och icke-diskriminerade villkor. På denna fråga är dock de två företagen oense, då Nokia anser att detta endast gäller avkodaren och alltså inte kodaren.

Apple hävdar att Nokia är i maskopi med två andra företag och endast är ute efter att kräva dem på orimliga summor pengar. Nokia försöker enligt företaget kräva pengar för Apples egna uppfinningar, som de egentligen inte haft något att göra med.