Oktober år 2011 lanserade AMD arkitekturen Bulldozer, där stora förväntningar vändes till besvikelse bland entusiaster och servermarknaden. Över fem år senare har det blivit dags för AMD att avsluta det kapitlet och introducera Zen, en helt ny arkitektur som åter ska göra bolaget relevant i prestandasegmentet.

We remain on track to launch Ryzen in early March, with widespread system and channel availability expected on day one.

Under CES 2017 berättade AMD för SweClockers att processorfamiljen Ryzen, som blir först ut med Zen, lanseras under första kvartalet. I samband med att bolaget presenterar sin senaste kvartalsrapport konkretiserar Lisa Su, AMD:s VD, tidsramen och meddelar att Ryzen anländer tidigt i mars.

Det har länge spekulerats i att tillgången på AMD Ryzen blir dålig i samband med lanseringen. Det här dementerade AMD under CES 2017 och Lisa Su gör återigen gällande att det blir god tillgång på dag ett, med alltifrån färdigbyggda system till lösa komponenter. På lanseringsdagen räknar AMD med åtminstone 50 olika moderkort från partner.

► Läs alla artiklar om #AMD Ryzen

Först ut att lanseras blir bolagets flaggskepp med 8 kärnor, 16 trådar och ett TDP på 95 W – att jämföra mot 140 W för dess huvudmotståndare Intel Core i7-6900K.