I samband med AMD:s senaste kvartalsrapport bekräftade Lisa Su att lanseringen av processorfamiljen Ryzen, som enligt bolaget lanseras med god tillgänglighet tidigt i mars. Här är det redan bekräftat att toppmodellen får åtta kärnor, men det är ingen högoddsare att det ska släppas billigare varianter med färre kärnor.

Nyligen rapporterades att en arkitektonisk begränsning i Zen gör det omöjligt att göra en sexkärnig variant av Ryzen. Dessa uppgifter slår finska IO-Tech hål på. Efter samtal med flera källor är det tekniskt möjligt att inaktivera enstaka kärnor i ett så kallat CCX-kluster.

Den begränsning som finns ligger istället i cacheminnet, vilket är vanligt i många moderna arkitekturer. Varje kärna har tillgång till 512 KB L2-cache, som således faller bort när en kärna stängs av. Varje CCX-kluster, som huserar fyra kärnor, har totalt 8 MB L3-cacheminne. Detta ska gå att halvera till 4 MB, alternativt stängas av helt tillsammans med samtliga fyra kärnor.

Det är således möjligt att ta fram sexkärniga modeller genom att inaktivera en kärna i varje CCX-kluster. Vidare berättar IO-Tech till SweClockers att varje tänkbar konfiguration i teorin är möjlig, men att AMD sannolikt endast tar fram modeller med åtta, sex och fyra kärnor.

Specifikationer: AMD Ryzen (ingenjörsexemplar)

Modell (ES)

Kärnor / Trådar

Klockfrekvens

Cacheminne

ZD3601BAM88F4_40/36_Y

8 / 16 st.

3,6 GHz (Base)
4,0 GHz (Turbo)

8 x 512 KB (L2)
8 + 8 MB (L3)

ZD3406BAM88F4_38/34_Y

8 / 16 st.

3,4 GHz (Base)
3,8 GHz (Turbo)

8 x 512 KB (L2)
8 + 8 MB (L3)

ZD3301BBM6IF4_37/33_Y

6 / 12 st.

3,3 GHz (Base)
3,7 GHz (Turbo)

6 x 512 KB (L2)
8 + 8 MB (L3)

Uppgifterna om sex kärnor stärks av en rapport från Videocardz, som gör gällande att i huvudsak tre olika typer av ingenjörsexemplar cirkulerar för test av AMD och dess partnertillverkare. Här återfinns en modell med sex kärnor som går i 3,3 GHz med ett turboläge på 3,7 GHz.

För prestandajägare talas det om två modeller med åtta kärnor. Flaggskeppet som testas ska gå i 3,6 GHz och gå i upp till 4,0 GHz, medan modellen under denna kliver tillbaka en aning till 3,4 GHz respektive 3,8 GHz i turbo. Det är även rimligt att anta att detta är med ett TDP-värde på förhållandevis låga 95 W, som AMD:s representanter vid flera tillfällen sagt blir det högst för Ryzen.

► Läs alla artiklar om #AMD Ryzen

Den som ser fram emot Ryzen i lägre prisklasser och med färre kärnor får dock vara beredd på att vänta. Det mesta talar för att AMD:s fokus vid lansering ligger på entusiastsegmentet och att de successivt kommer släppa billigare modeller.