De gångna månaderna har kantats av nya processorlanseringar från både Intel och AMD, där AMD gjorde en återkomst på marknaden med sina processorfamilj Ryzen. Trots detta rapporterades det att försäljningen av nya moderkort sjunkit och både Asus och Gigabyte uppvisat rekordlåga siffror.

Nya uppgifter från Digitimes talar nu för att denna trend kommer fortsätta hålla i sig och moderkortsförsäljningen väntas sjunka med tio procent under år 2017. Anledningen sägs vara att efterfrågan på bärbara datorer ökar, då de erbjuder bättre prestanda i mindre formfaktorer och till ett lägre priser än tidigare.

Detta har även gjort att försäljningen av grafikkort minskat och även denna trend väntas hålla i sig, dels på grund av ökade priser men också brist på komponenter som används vid tillverkning.

Det har tidigare talats om att Intel tidigarelägger sina kommande processorer Skylake-X, Kaby Lake-X och Coffee Lake, men inte heller detta tros leda till något uppsving då Kaby Lake fått mindre uppmärksamhet än väntat från entusiaster.