Våren 2017 markerar endast början för AMD:s nya arkitektur Zen, som i sommar även släpps för servrar i form av processorfamiljen Epyc med upp till 32 kärnor och en ny entusiastplattform med upp till 16 kärnor – Threadripper. Efter att ha fyllt alla segment på den stationära står bärbart näst på tur.

Under bolagets Financial Analyst Day 2017 försäkrar AMD återigen att lanseringen av Ryzen Mobile släpps under årets andra hälft för konsumenter. Kodnamnet för processorfamiljen är Raven Ridge, som utöver arkitekturen Zen även begåvas med integrerad Vega-grafik.

De nya arkitekturerna kombinerat med en övergång från 28 till 14 nanometer ger enligt AMD rejäla förbättringar mot Bristol Ridge. Prestandamässigt ska det handla om 50 procent högre CPU-prestanda och 40 procent på GPU-delen, samtidigt som strömförbrukningen kapas med hälften.

AMD håller ännu locket på om Raven Ridge, däremot talar tidigare uppgifter om att det handlar om fyra kärnor med åtta trådar genom Simultaneous Multithreading (SMT). På grafikfronten ska det handla om en grafikdel med 11 beräkningsenheter för total 704 streamprocessorer.

► Läs alla artiklar om #AMD Raven Ridge

Om AMD planerar ge Intel en match i prestandasegmentet och bärbara speldatorer framgår inte, utan bolaget trycker hårt på att Ryzen Mobile kommer möjliggöra tunna datorer med lång batteritid.