Bärbara speldatorer har länge varit ett bra alternativ för användare som vill kunna spela även när de är på språng. Konceptet kommer dock med vissa nackdelar, såsom hög ljudnivå, hög strömförbrukning och otymplig formfaktor.

Nu introducerar Nvidia vad de kallar för Max-Q Design, vilken ska råda bot på många av dessa problem. Denna ska enligt företaget själva möjliggöra bärbara datorer i ultrabook-format med prestanda i Geforce GTX 1080-klassen.

Nvidia menar att det möjliggör för tillverkare att lansera modeller som är lika tunna som Macbook Air, men med tre gånger mer prestanda än tidigare bärbara speldatorer.

De implementerar även vad de kallar för Whisper Mode, vilket anpassar spelets bildfrekvens för att hålla datorn så sval som möjligt. Även utan detta aktiverat ska också datorerna hålla en betydligt lägre ljudnivå än tidigare modeller, där både mjukvara och hårdvara optimerats för att uppnå detta.

De nya datorerna lanseras den 27 juni, med modeller från bland annat Acer, Asus, Gigabyte, HP och Lenovo. Datorerna kommer i ett flertal olika konfigurationer, med allt från Geforce GTX 1060 upp till Geforce GTX 1080.

► Läs alla artiklar från #computex-2017