Moderkort med anslutningstypen PIO är ytterst ovanligt förekommande i västvärlden, men finns däremot som en vanligt förekommande fenomen i asiatiska datorbutiker. Det som utmärker dessa är att de bestyckats med en snedställd PCI Express-kontakt utmed den övre delen av kortet, vilket möjliggör montering av grafikkort i trånga utrymme utan behov av en riser-brygga.

Denna typ av anslutningar passar även utmärkt ihop med kompakta skrivbordsdatorer, vilket Silverstone vill demonstrera på Computex 2017 i form av chassit FTZ02 PIO. Modellen har stöd för moderkort i formfaktorn Mini DTX som ackompanjeras av en PIO-anslutning i ovankant. Detta möjliggör montering av grafikkort i direkt anslutning till ovansidan av moderkortet.

Då det inte krävs någon ytterligare riser-brygga för inkoppling av grafikkortet kan företaget spara värdefull plats i chassit. I detta fall innebär det att de kan erbjuda stöd för modeller som tar upp hela tre kortplatser. Därtill sitter grafikkortet monterat med fläktarna pekandes uppåt, vilket gör att de inte behöver plocka in luft från den smala luftspalten i chassits botten.

Då moderkort med PIO-anslutning är svårtillgängliga i Europa och Nordamerika funderar Silverstone på att gå ihop med någon tillverkare och inkludera ett moderkort tillsammans med chassit. Det hela förutsätter dock att prototypen som visas upp faktiskt blir en färdig produkt.

► Läs alla artiklar från #computex-2017