När du siktar på 4K-signal och 60 Hz kommer längd och kvalitet på HDMI-kabeln att ha betydelse. Kvalitet då både i fråga om hur välkonstruerad kabeln är, men också det skick den befinner sig i. En äldre kabel som har slitits in och ut genom åren kommer ha större problem att få över signalen jämfört med en ny.

hdmi_kablar_Jenving.jpg

Ju högre datahastighet som ska användas, desto större krav på kabeln. Ju längre avstånd, desto större krav på kabeln. Här kommer de allra flesta nya kablar i korta längder under 3 meter att orka med de 18 Gbps som krävs för 600 MHz pixelklocka och 4K UHD i 60 Hz med full färgupplösning. Längre än så och det ställs väldigt höga krav på kabelkvaliteten.

En äldre och sliten fem meter lång kabel kanske till och med misslyckas med de blygsamma 4,5 Gbps som krävs för 148 MHz pixeklocka och 1080p/60-signal. Något som en sprillans ny 20-meterskabel kanske lyckas utmärkt med. Så länge signalen klarar sig från störningar på vägen vill säga.

Teknikstunden är ett komplement till den större guiden om HDMI och specifikt då avsnittet om HDMI-kablar

Passa på! Under Dreamhack Summer 2017 kan du besöka SweClockers monter i B-hallen där Thomas står redo med testutrustning för att testa din HDMI-kabel. Han är på plats under söndag kväll 18/6 och hela måndagen den 19/6.