Den som har tänkt att spela med sin dator behöver i de flesta fallen ett ordentligt grafikkort. Högpresterande varianter kräver ofta en del utrymme i chassit samtidigt som ytterligare strömmatning från nätaggregatet behöver kopplas in.

I den här artikeln går vi igenom hur man monterar en eftermarknadsvariant av grafikkortet Nvidia Geforce GTX 1080 inuti Fractal Designs chassi Define R5.

grafikkort_1.jpg
grafikkort_2.jpg

En bra utgångspunkt är att ta en närmare titt i chassit och se till att det aktuella grafikkortet får plats rent fysiskt. I fallet Define R5 finns det gott om utrymme för riktigt långa kort, men i fall där grafikkortet är exceptionellt långt finns det även möjlighet att plocka bort en av lagringsburarna.

grafikkort_3.jpg
grafikkort_4.jpg

Härnäst är det dags att granska om det aktuella grafikkortet behöver extra strömmatning, vilket nästan alltid är fallet för modeller i det övre prestandasegmentet. För EVGA Geforce GTX 1080 FTW som används i denna artikel krävs två 8-pins PCI Express-kontakter, och därför ser vi till att dessa kablar finns att tillgå från nätaggregatet.

grafikkort_5.jpg

Innan kortet kan monteras i chassit måste vi avgöra vilken PCI Express-plats som ska användas på moderkortet. De flesta grafikkorten behöver en sexton banors PCI Express-plats, vilket i vårt fall utesluter den första platsen som endast tillhandahåller en bana. Istället väljer vi ut den andra platsen för monteringen.

grafikkort_6.jpg
grafikkort_7.jpg
grafikkort_8.jpg

För att kortet ska kunna ta plats i chassit behöver först ett antal täckplåtar monteras bort. Exakt antal avgörs av hur många platser själva grafikkortet tar upp, där en närmare titt på vår modell avslöjar att den upptar två kortplatser. Därför plockar vi fram skruvmejseln och avlägsnar de två täckplåtarna som sitter i anslutning till den PCI Express-plats vi planerar att installera grafikkortet i.

grafikkort_9.jpg

Det sista förberedande momentet är att låsa upp låset på PCI Express-platsen. För vårt moderkort består detta lås av en plastspärr som man helt enkelt trycker in för att låsa upp. Observera dock att denna typ av lås kan se olika ut beroende på tillverkare och att det därför är värt att kika i moderkortets manual om man känner sig osäker.

grafikkort_11.jpg
grafikkort_12.jpg
grafikkort_13.jpg

När allt är förberett är det dags att stoppa in grafikkortet i systemet. Greppa detta med två händer och matcha upp kontaktytan på grafikkortets undersida med PCI Express-porten på moderkortet. Se samtidigt till att kika på chassits baksida att bildutgångarna matchar upp med hålen för expansionsplatserna.

grafikkort_14.jpg

Förutsatt att allt matchar upp är det bara att trycka ner grafikkortet så att kontakten glider ner i PCI Express-platsen. I samma veva kommer även plastlåset baktill på PCI Express-platsen att låsa sig automatiskt.

grafikkort_15.jpg
grafikkort_16.jpg
grafikkort_17.jpg

Med kortet på plats återstår det att skruva fast detta i chassit. Här man man hjälpa till att stödja upp kortet med ett finger för att enklare komma åt det nedersta skruvhålet.

grafikkort_18.jpg
grafikkort_19.jpg
grafikkort_20.jpg
grafikkort_21.jpg
grafikkort_22.jpg

Sista steget är att ansluta den extra strömmatningen till grafikkortet från nätaggregatet. I vårt fall görs detta i form av två 8-pinskontakter, där de två sista pinnarna på varje kontakt måste tryckas ihop för att bilda den fullständiga kontakten. Med kontakterna ihopsatta är det sedan bara att trycka in dessa i grafikkortet tills plastlåset låser fast dem.

Nästa del: Hur man bygger en dator

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp grafikkort på Webhallen