Guide till nätverk: Välj rätt trådlös router

Guide till nätverk: Välj rätt trådlös router

För många är Wifi synonymt med en mystisk låda som sällan får mycket uppmärksamhet. Den första delen av "Yoshmans" guide till nätverk avhandlar tekniken och hur man väljer rätt trådlös router för hemmet.

Standardklass

Givet utvecklingen runt MU-MIMO för både smarta mobiler och bärbara datorer samt att de dyrare bärbara datorerna börjar utrustas med 3x3 MIMO får nog routers i AC1750/AC1900-klassen anses representera ett hederligt svenskt lagom när det kommer till detta produktsegment.

AC1750/AC1900 betyder 450-600 Mbit/s över 2,4 GHz och 1300 Mbit/s över 5 GHz. I praktiken är det normalt så pass mycket störningar på 2,4 GHz-bandet att det inte är speciellt realistiskt att nå 600 Mbit/s då detta kräver QAM-256 vilket officiellt inte stöds över 2,4 GHz (då det stöds används det tidigare nämnda tillägget TurboQAM).

Högsta kapacitet inom gällande 802.11n-standard är 450 Mbit/s, och även detta lär du sannolikt inte nå över 2,4 GHz. För hög bandbredd i luftburen kommunikation är det 5 GHz som gäller medan 2,4 GHz främst kompletterar med bättre räckvidd.

I denna klass verkar en Ethernet-switch med 4 portar och två USB-portar vara standard. I den här klassen kan du räkna med att routern orkar driva WAN-porten i full hastighet, det vill säga 1 Gbit/s mot internet.

Här stöds i regel gästnätverk. Detta kan vara upp till sex samtidiga gästnätverk, potentiellt tidsbestämda vilket gäller i ASUS fall. En annan funktion som ofta stöds är föräldrakontroll, något som konkret betyder möjlighet att begränsa internetåtkomst till specifika tidsperioder för utvalda nätverksklienter.

ASUS modeller erbjuder även inbyggt skydd mot virus/malware i routern, något som här kallas AiProtection. Detta kan erbjuda ett extra lager av skydd då routern har möjlighet att upptäcka och stoppa fall där någon programvara försöker ladda upp dina personliga uppgifter (som användarnamn/lösenord eller liknande) från någon av datorerna på det lokala nätverket.

Guest_network.PNG

Gästnätverk

AiProtection.PNG

Virus och malware-skydd för alla enheter kopplade till routern

Kort och gott, här erbjuds väsentligt fler finesser och högre kapacitet jämfört med en router från internetleverantören. Prismässigt håller sig dessa kring tusenkronorsstrecket.

Exempel

ASUS innehar med sina RT-AC66U och RT-AC68U första och andra platsen på Prisjakts popularitetsranking för routers. Dessa modeller har även två USB-portar för delning av internet via 3G/4G-dongel, delning av skrivare samt stöd för en extern lagringsenhet.

De kan därmed fungera som en enklare NAS-enhet där uppkopplade klienter bland annat kan göra säkerhetskopior (via Windows ”File History”, MacOS ”Time Machine” eller liknande). RT-AC68U har en USB3-port medan RT-AC66U är begränsad till två USB2-portar.

RT68U_1.JPG
RT68U_2.JPG

Netgear har en modell som är väldigt snarlik RT-AC68U i pris och funktioner, Nighthawk R7000. Klarar du dig utan USB-portar kan du komma ner några hundralappar i pris, exempelvis med D-Link DIR-859.

Realistisk hastighet över 5 GHz-bandet är upp till 550-650 Mbit/s givet en klient med stöd för minst 3x3 SU-MIMO, det vill säga en klient som klarar upp till 1300 Mbit/s i rå länkhastighet.

Användningsområde

Routrar i denna klass är relativt framtidssäkrade då bara de senaste och dyraste bärbara datorerna utrustas med trådlöst nätverksstöd som matchar dessa routers i kapacitet. Det går även att nå full kapacitet via USB-dongels som ASUS USB-AC68 samt PCIe-instickskort.

Vissa routers i denna klass kommer från första vågen (exempelvis RT-AC68U), vilket betyder att stöd för MU-MIMO tyvärr ofta saknas, men nyare modeller (exempelvis Nighthawk R7000) inkluderar stöd för MU-MIMO. Här måste man konsultera produktbladet om MU-MIMO känns viktigt.

Alla dessa modeller hanterar internetanslutningar på upp till 500 Mbit/s med bravur, och sådana hastigheter kan utnyttjas i det närmaste till fullo över 5 GHz-bandet med rätt typ av klienter.

För vem?

Egentligen alla som letar efter något bättre än de trådlösa routers man får ”gratis” från internetleverantören. Familjen med en spel-PC eller konsol kan få viss nytta av de funktioner i routern som syftar till att prioritera latens, ge lågt ”ping”, vid online-spelande.

Modellerna med stöd för filserver matchar inte en dedikerad NAS-lösning, så det är ingen mening att lägga pengar på de snabbaste SSD-diskarna till routern. Men funktionaliteten som erbjuds duger absolut för att lagra bilder, lagra säkerhetskopior och andra uppgifter som inte är speciellt krävande.

Routrar i denna klass håller sig inom eller väldigt nära gällande standard, vilket borgar för att man även i praktiken når utlovad hastighet.

Kommentarer till artikeln

64 debattinlägg

Skicka en rättelse
28

Nvidia berättar hur bolaget förbättrar uppskalningstekniken DLSS

Uppskalningstekniken DLSS har släppts för Metro Exodus och Battlefield V, med blandade resultat. Nvidia avslöjar nu hur bolaget ska förbättra teknikens bildkvalitet framöver. Läs mer

23

Nvidia Geforce GTX 1660 Ti får prestandasiffror – i klass med GTX 1070

Lanseringen av arkitekturen Turing utan ray tracing-funktioner kommer allt närmare. Först ut väntas GTX 1660 Ti, vilket nu får prestandasiffror i Final Fantasy XV. Läs mer

I samarbete med EVGA
41

Ray tracing – djupdykning i tekniken och betydelsen för framtidens spel

När Nvidia lanserade Geforce RTX 2000-serien slogs det på stora trumman för ray tracing. Vad är det, hur skiljer det från traditionell rastrering och varför beskrivs det som "den heliga graalen"? Läs mer

I samarbete med Eset
36

Så upptäcker antivirus skadliga program

I veckans Så fungerar-avsnitt lyfter vi en fråga som är ständigt återkommande i forumet. Vi frågar oss hur antivirus fungerar och besöker Eset, skaparen av Nod32. Läs mer

13

Intel Core 9000-serien för bärbara hittar ut på webben – upp till 8 kärnor och 16 trådar

Med fjolårets Coffee Lake-H-serie från Intel tog bärbara datorer ett kliv upp till sex kärnor. Nu skymtas information om seriens nästa generation, där antalet kärnor ökar ytterligare. Läs mer

25

ID Cooling släpper ultrakompakt processorkylare med kylförmåga på 100 watt

Kraftfulla komponenter i kompakta chassin är på modet i entusiastkretsar. Nu släpper ID Cooling en 30 mm hög processorkylare som utlovar kompetent kylförmåga. Läs mer

140

Forumet: Berätta om din första egna dator

Nostalgin flödar i SweClockers forum när det börjar pratas om gamla ägodelar. Vilken var din första datorn och när kom du in i hårdvarusvängen? Gå in i forumet och dela med dig! Läs mer

9

Fredagspanelen 169: Radeon VII, Nvidia DLSS i spel och kemikalieskatten

Strax innan Jonas och Jacob ska ge sig iväg till Växjö för en medlemsträff hoppar duon in i studion för att gå igenom stora händelser från senaste två veckorna. Läs mer

13

SweClockers öppnar ny kategori för smarta hem och hemautomation i Galleriet

Intresset för hemautomationsprojekt av olika slag fortsätter öka på SweClockers, och därför öppnar vi nu en ny kategori i Galleriet för just detta Läs mer

49

Fortsatt sjunkande priser på SSD-enheter – 1 TB för runt 1 500 kronor 

På bara fyra månader har det skett stora förändringar på marknaden för SSD-enheter, där många modeller i de större storleksklasserna börjar komma ned i pris. Läs mer

77

Nvidias senaste kvartalsrapport visar på sjunkande försäljning inom gamingsegmentet

Försäljningen av Nvidias grafikkort har sjunkit under det senaste kvartalet, vilket gjort avtryck på företagets intäkter för det senaste kvartalet. Läs mer

15

Galleriet: Hemmabyggt arkadspel tillverkat i ek

"Pettzoon" känner suget efter retrospel och bygger ett eget arkadkabinett i ek, vilket han visar i galleriet. Läs mer