Inledning

AMD har haft några höga toppar och låga dalar inom entusiastsegmentet för både processorer och grafikkort, och företagets senaste svacka har varit utdragen. Senaste gången AMD lyckades knäppa Intel på näsan prestandamässigt var med Athlon 64 som släpptes för tolv år sedan, och denna följdes upp av dominans inom flerkärnig prestanda med Athlon 64 X2.

Bolagets envälde försvann i samband med Intels introduktion av Core-arkitekturen och integrerad minneskontroller med Nehalem. AMD:s svar blev den konceptuellt lovande men praktiskt misslyckade Bulldozer-arkitekturen och serien FX, som inte enbart fick svårt att hävda sig mot Intels motsvarigheter utan i många fall även föregående Phenom II-familj.

Under ett årtionde har professionella kreatörer, datorspelare och andra målgrupper allt mer räknat bort AMD som alternativ. Med Ryzen lyckades AMD till slut åter bli relevanta för spelare och entusiaster, men även prismedvetna användare med ännu färska Ryzen 3-familjen.

threadripper-6.jpg

Med Ryzen Threadripper tar AMD fram storsläggan, något som haft effekt redan innan idag då serien lanseras skarpt. Hotet om upp till 16 kärnor har tvingat Intel att gå över sina planerade 10 kärnor med Skylake-X, till att under hösten också erbjuda modeller med 12, 14, 16 och 18 kärnor. Även prisbilden justerades rejält jämfört mot förra generationen.

I SweClockers testlabb har Ryzen Threadripper 1950X och 1920X tagit plats, med 16 kärnor och 32 trådar respektive 12 kärnor och 24 trådar. Det har nu blivit dags att se om duon har vad som krävs för att för första gången på över ett decennium kriga om det yppersta prestandasegmentet.