AMD presenterar monsterprocessorn Ryzen Threadripper

AMD presenterar monsterprocessorn Ryzen Threadripper

Under ett event i Los Angeles har AMD till sist avtäckt Ryzen Threadripper, det flertrådade monstret som enligt egen utsago gör företaget relevant i processorlägret igen.

Det är onekligen länge sedan AMD var ledande inom processorsegmentet, och särskilt för entusiaster. Under Ryzen Threadrippers avtäckande i Los Angeles medger Jim Anderson, AMD:s chef för grafik- och processorsegmentet, att företaget inte har varit relevanta i det högpresterande segmentet (HEDT) sedan Athlon 64-dagarna för tolv år sedan.

Just dagarna med Athlon 64 lyfts fram som ett exempel på hur AMD chockade Intel och tvingade fram en reaktion, något Jim Anderson menar att Ryzen Threadripper-familjen redan har lyckats med. I en presentation visas hur priset för Intels åttakärniga modeller sjönk från 1 089 dollar till 599 dollar efter introduktionen av Ryzen 7-familjen.

Ryzen_effekten.jpg

Samma situation lyfts fram för Intels tiokärniga modeller där Core i7 6950X kostade 1 723 dollar innan presentationen av Threadripper, och den efterkommande modellen Core i9 7900X såg en prissänkning till 999 dollar. AMD visar upp en tydlig stolthet över att lyckas med detta då de är ett relativt litet företag jämfört med Intel.

Threadripper_CPU_3.jpg
Threadripper_PIB4.jpg
TR_die_ovan.jpg
Ingress.jpg

Specifikationer: AMD Ryzen Threadripper

Ryzen TR 1950X

Ryzen TR 1920X

Ryzen TR 1900X

Teknik

14 nanometer

14 nanometer

14 nanometer

Arkitektur

Zen

Zen

Zen

Kärnor

16 st

12 st

8 st

Simultaneous Multithreading (SMT)

Ja (32 trådar)

Ja (24 trådar)

Ja (16 trådar)

CPU Base Clock

3,4 GHz

3,5 GHz

3,8 GHz

CPU Turbo Clock

4,0 GHz

4,0 GHz

4,0 GHz

Minnesstöd

DDR4

DDR4

DDR4

Minnesfrekvens

2 666 MHz
3 200 MHz

2 666 MHz
3 200 MHz

2 666 MHz
3 200 MHz

Upplåst överklockning

Ja

Ja

Ja

Sockel

TR4

TR4

TR4

TDP

180 W

180 W

180 W

Riktpris

10 200 kronor
$999

8 200 kronor
$799

5 600 kronor
$549

Modellerna

De två mest påkostade modellerna av Ryzen Threadripper är presenterade sedan tidigare. Ryzen Threadripper 1950X är den mest avancerade varianten med 16 kärnor och stöd för 32 trådar. Basfrekvensen blir 3,4 Ghz med en Boost-hastighet på 4,0 GHz, vilken är gemensam för alla Threadripper-processorerna.

TR_1950X.jpg
TR_1920X.jpg
TR_1900X.jpg

Nästa modell som är känd sedan tidigare än Ryzen Threadripper 1920X där mängden kärnor och trådar har kapats ner till 12 respektive 24 stycken, och processorns basfrekvens är något högre än hos 1920X på 3,5 GHz. Den tredje modellen, 1900X, är däremot inte känd sedan tidigare.

Ryzen Threadripper 1900X är modellen som ligger närmast konsumentledet med dess 8 kärnor och 16 trådar. Basfrekvensen är ytterligare något snabbare på 3,8 GHz, men överlag är denna processor positionerad som den mer prisvänliga entusiastprocessorn för den som behöver stora mängder PCIe-banor och rejäl minnesbandbredd.

HEDT_ledarskap.jpg

Andra gemensamma faktorer är att samtliga processorer är utrustade med 64 PCI Express-banor, med fyra reserverade för styrkretsen. Samtliga processorer är även utrustade med fyra minneskanaler till DDR4-minnet som har en maximal stödd hastighet på 3 200 MHz. Samtliga processorer är även upplåsta för överklockning.

Jämfört med Ryzen Threadripper-familjen är Intels olika produktsegment just segmenterade, olika funktioner och kapaciteter erbjuds beroende på vilken prisnivå och processorgeneration som väljs. Utöver samma mängd PCIe-banor och fyra kanalers minne används samma Zen-arkitektur över hela brädet, i entusiastsegmentet med Threadripper och konsumentledet med Ryzen 3-7.

Prestanda

När konversationen går in på prestanda är Jim Anderson tydlig med att konkurrenten Intel har ett övertag när det gäller prestanda per kärna. Då det är AMD:s första generation av Zen-baserade processorer menar han att plattformen och arkitekturen kommer förfinas över tid, precis som Intel gjort med senaste generationerna Core-processorer.

Perf_1920X.jpg
Perf_Heavy.jpg
Perf_HEDT.jpg
Price_perf.jpg

En av anledningarna som anges för den sämre prestandan per kärna är att många spel utvecklats på ett sätt som lämpar sig dåligt för Zen-arkitekturens egenskaper, något som AMD tillsammans med utvecklarna jobbat för att åtgärda sedan lanseringen. Spel som Ashes of the Singularity och Rise of the Tomb Raider lyfts fram som två exempel där prestandavinsten hamnat över 30 procent.

Av de spelrelaterade exemplen som angavs låg Ryzen Threadripper-modellerna i regel något efter Intels motsvarigheter, och i några fall något före. Logiskt nog lyfter AMD främst fram resultaten i tillämpningar som drar nytta av flertrådad prestanda. Beräkningar i Cinebench och Blender ger enligt AMD 24 procent bättre prestanda än hos Core i9-7900X.

Detta ska även motsvara 29 procent bättre prestanda per watt jämfört med just Core i9 7900X. Det imponerande med Zen-arkitekturen är att den når dessa prestandanivåer samtidigt som energieffektiviteten är betydligt bättre än tidigare. Enligt AMD:s uppgifter ska Ryzen Threadripper också dra något mindre än Intel Core i9-7900X.

Processor för mångsysslaren

Gällande prestanda tryckte AMD hårt på att Ryzen Threadripper inte är till för spelare som bara vill ha bäst prestanda i spel, den målgruppen bör välja Ryzen 7-familjen istället.

Målgrupp.jpg

Med Ryzen Threadripper är tanken att de många trådarna och PCIe-kanalerna som processorfamiljen är utrustad med ska ge kreatörer möjligheten att utföra flera belastande uppgifter samtidigt som de spelar spel, renderar video eller liknande uppgifter.

I en demonstration skulle en rendering av Threadripper-logotypen renderas samtidigt på en Threadripper- och Intel-processor, där Jim Anderson utlovade 20 procent lägre renderingstid. Detta resultat uppnåddes inte eftersom Threadripper-systemet spelade Deus Ex: Mankind Divided samtidigt i bakgrunden, men trots detta slutfördes renderingen lika snabbt.

I en annan demo demonstrerades hur 2016 års utgåva av Hitman spelades samtidigt som ett komplext 3D-objekt manipulerades i realtid i Blender. Två system med Ryzen Threadripper respektive Intel Core i9 körde demonstrationen samtidigt. Threadripper-systemet nådde här 80 fps medan Intel-systemet fick nöja sig med 37 fps.

Lansering.jpg

Att processorerna är utrustade med 64 PCI Express-kanaler ska också bidra till detta. Användaren kan seriekoppla flera grafikkort samtidigt som dubbla NVME-baserade SSD-enheter kan användas, fyra stora DDR4-minnesmoduler, med mera. AMD skryter även med att vara ensamma om integrerat (native) stöd för USB 3.1 Gen 2.

AMD Ryzen Threadripper-familjen kommer lanseras under augusti månad och ska kunna förbokas hos återförsäljare måndag den 31 juli.

1

Den nya dataskyddsförordningen (GDPR) på SweClockers

Inom kort träder den nya dataskyddsförordningen i kraft inom EU, även kallad GDPR. SweClockers förklarar vad denna innebär för dig som medlem. Läs mer

7

Bakom kulliserna: Ljudlådan höjs till skyarna - med en tvättlina

Kenneth och Jonas bygger manuell hissmekanism för lådan som används för ljudmätningar, och gör livet betydligt enklare för alla inblandade. Se mer med taggen #bakomkulliserna Läs mer

30

Sony: "Nästa Playstation är minst tre år bort"

När nästa Playstation lanseras är ännu höljt i dunkel, men enligt Sonys Playstation-chef sker detta år 2021 som tidigast. Läs mer

264

Samarbete och förstörelse – FZ tittar på Battlefield V

Det blir andra världskriget i nästa Battlefield-titeln. Spelnördarna hos FZ är på plats i London för att insupa mer information om vad vi kan vänta oss till hösten. Läs mer

264

Battlefield V avtäckt – äger rum under andra världskriget

I går kväll var det dags för det officiella avtäckandet av nästa del i Battlefield-serien, som utspelas under andra världskriget och skippar Premium Pass. Läs mer

I samarbete med Republic of Gamers
26

Wintermute del 2: Läcker vattenkylning – utan läckor!

I del 2 av Wintermute fortsätter Jonas och Frida bygget av Matgeeks spel- och streamingdator, och går igenom systemets gedigna vattenkylning. Läs mer

63

Geforce GTX 780 fyller fem år – vi blickar tillbaka och testar prestandan idag

Femårsjubilaren Geforce GTX 780 var det första grafikkortet i Nvidias GTX 700-serie och bjöd för sin tid på både skyhög prestanda och överklockningspotential, såväl som en saftig prislapp. Läs mer

61

Forumet: Medlemmarnas speldatorer för 15 000 kronor

Det händer ofta att samma fråga dyker upp i köprådsforumet – jag vill ha en dator för X antal kronor. Nu är vi nyfikna på hur du skulle bygga en dator för 15 000 kronor. Läs mer

15

Utebliven pension och mardrömmar – artificiell intelligens förklarar Bitcoin

Att förstå Bitcoin och kryptovalutor kan vara lättare sagt än gjort. Youtube-kanalen Botnik Studios "hjälper till", och resultatet är något tveksamt. Läs mer

29

Unreal firar 20 år – originalet gratis via Steam och GOG

Den klassiska förstapersonsskjutaren Unreal är gratis via Steam och GOG under en begränsad tid. Detta för att fira att spelet fyller 20 år. Läs mer

22

PUBG, CS-proffs och tangentbordsfajt – SweClockers medlemsträff på Inferno Online

Det är kyckling, Counter-strike och mys med medlemmar när SweClockers intar Inferno Online. Emil och Jonas passar på att sammanfatta allt som pågår. Läs mer

I samarbete med Gigabyte
40

Guide: Gör om en dator till hemmarouter och brandvägg

Routrar, brandväggar och annat i nätverksteknikens värld är ett stort område. I denna guide skapar "Yoshman" en egen brandvägg med en Gigabyte Brix och går igenom vilka möjligheter den erbjuder. Läs mer