I början av 2015 uppdagades det att tillverkaren Lenovos bärbara datorer kom med ett förinstallerat annonsprogram kallat Superfish. Detta användes för att injicera reklam i användarens webbläsare, vilket innebar stora säkerhetsrisker då det öppnade upp för olika typer av intrång.

Den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission (FTC) skickade kort därefter in en stämningsansökan mot Lenovo och nu meddelar de att de två parterna har nått en överenskommelse. Då det är tillverkarens första överträdelse behöver de inte betala skadestånd, men all mjukvara som installeras på företagets datorer måste granskas av en tredje part under de kommande 20 åren.

Bolaget går även med på att ge tydligare information om mjukvara som samlar in information på något sätt och denna ska framöver inte kunna installeras utan användarens tillåtelse.

Lenovo är dock inte den enda tillverkare som gjort sig skyldig till att installera potentiellt skadlig mjukvara. Kort efter framgick det att även Dell installerat liknande mjukvara på sina bärbara datorer. Detta gällde dock endast för ett fåtal modeller, vilket gjorde att spridningen blev betydligt mindre.

Uppdatering: Lenovo döms även till att betala en bötessumma på 3,5 miljoner USD, motsvarande cirka 28 miljoner kronor.