Teknikstund: Ljusstyrka på skärmar

Bemästrar du ljusstyrkan på din skärm får du en behagligare bild, undviker problem med kantblödningar och annat ondskefullt. SweClockers teknikstund handlar om det allra mest grundläggande som rör en skärm: Hur starkt den lyser.

Bakgrunden och användaren

I Sweclockers forum kommer den här frågeställningen ofta. En vanlig uppfattning om nya skärmar är att de ”skär” i ögonen. Bilder och exempel på tydliga kantblödningar poppar upp över internet hela tiden, tillsammans med klagomålen och att det svarta är för ljust, på annat sätt för gråblaskigt med fläckar, clouding, kantblödningar, back-light bleeding, och ljusa hörn, glow.

teknikstund_ljusstyrka_clouding.jpg

Clouding extra allt. Nejdå. Det ser aldrig ut så här i verkligheten. Bilderna måste överdrivas för att problemen ska bli synliga på en annan skärm.

I nio av tio fall är det en fråga om ett foto på skärmen som överexponerats av kameran. Därför finns ett par saker som är värda att tänka på kring foton på skärmar. Först och främst stämmer de aldrig med verkligheten för det är fysikaliskt omöjligt med dagens teknik att återge de förhållande som just din skärm uppvisar genom att tända och släcka pixlar via en jpeg-bild på en annan skärm.

För att problem som blaskig svärta och fläckvis återgivning i svart ska synas tydligt på någon annans godtyckliga skärm – likt din skärm just nu – måste ljusnivåerna i bilden förstärkas och multipliceras flera gånger om. Det blir en skräckbild.

Speglar frustrationen – inte verkligheten

De fysikaliska ljusnivåerna i de här skräckbilderna som nu återges på din bildskärm är så mycket som 50 till 100 gånger högre jämfört med om du sett den fotade skärmen på plats med egna ögon. Förutsatt då att din skärm du nu sitter på har korrekt inställt dynamisk omfång och följer en gamma 2.2-tonkurva. Har du inte det är godtycket ännu större. Teknisk förklaring i nästa avsnitt.

teknikstund_ljusstyrka_glow.jpg

”Glow”-effekter med ljusare hörn där hela bakgrunden runt skärmen är svart? Definitivt en överexponerad bild!

Med andra ord: Ser du en bild postad på internet med hemska kantblödningar och glow-effekter från en skärm du är sugen på att köpa? Kom ihåg att bilden i första hand speglar köparens frustration. Bilden speglar inte verkligheten. Bilden kan inte ens spegla verkligheten. Det är tekniskt omöjligt.

Bilden speglar en frustration som börjar med att användaren kör skärmen alldeles för ljusstarkt. En frustration som beror på att användaren jämför med den förra skärmen som de efter så många år är vana med att de inte längre ser dess brister. En frustration som bygger på ett förväntat negativt intryck baserat på alla andra internetbilder leder till en nitisk jakt efter problem på den nya skärmen.

Ingen skärm är perfekt

Det är en ständig rundgång på internet av överexponerade glow-, clouding- och back light bleeding-bilder. Denna negativa förväntan får köpare att leta efter samma problem och sedan posta nya bilder. Cirkeln är sluten.

teknikstund_ljusstyrka_BLB-forumet.jpg

Ett av många exempel från trådar på Sweclockers forum. Än en gång: ingen skärm ser ut så i verkligheten. Grundfelet är att ljusstyrkan på skärmen är för hög och kameran exponerar bilden automatiskt. Kameran försöker skapa en tydlig bild av en situation där det finns väldigt lite ljus till att börja med.

En sak är säker: Du kan alltid finna fel på en bildskärm. Köp den dyraste skärmen som säljs och du kommer att finna fel bara du letar tillräckligt noga. Alla tekniker har sina styrkor och svagheter.

Konsten att bli nöjd handlar därför om att välja skärmen efter dess styrkor och lära sig leva med svagheter. Men genom att förstå mer om hur skärmar och ljus fungerar kan man också minimera effekten av de brister som inte går att få bort.

Eizo_foris_fs2735_bleed_tele.jpg

Fortfarande ljusare än verkligheten, men ett mer rimligt exempel på "IPS Glow" från hörn och kanter på en skärm vars ljusstyrka är anpassad efter rummet. Syns det inget? Kolla nästa bild.

Eizo_foris_fs2735_bleed_wide.jpg

Samma skärm, samma ljusstyrka, samma kamera. Men objektivet på vidvinkel. Kamerans brännvidd och exponeringen förstärker fenomenen. Förra bilden är mer rättvis för hur skärmen upplevs.

Här finns också en fysikalisk förklaring: skärmarna är idag ljusstarkare än vad de var för flera år sedan. Problem som kanske alltid funnits där med LCD-teknik lyser idag bokstavligen igenom med ännu starkare tydlighet.

Vi är idag överlag mer kräsna ifråga om bildkvalitet jämfört med tidigare. Varje ny förändring och varje ny bildskärm tränar också våra ögon och våra hjärnor i konsten att betrakta en skärm.

Skicka en rättelse
12

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

15

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

58

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

8

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

50

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

18

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

90

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

23

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

38

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer