Teknikstund: Ljusstyrka på skärmar

Bemästrar du ljusstyrkan på din skärm får du en behagligare bild, undviker problem med kantblödningar och annat ondskefullt. SweClockers teknikstund handlar om det allra mest grundläggande som rör en skärm: Hur starkt den lyser.

Flimmer en möjlig bieffekt

Här finns två potentiella problem med att sänka ljusstyrkan till låga nivåer. Den första, som tidigare nämnts, att långt ifrån alla skärmar låter sig sänkas i ljusstyrka så lågt som det skulle behöver. Den andra är att sänkt ljusstyrka kan använda sig av modulerat ljus vilket ger flimmer, så kallat PWM-flimmer.

Aoc_G2460PF_extra_1.jpg

Ett typexempel är AOC G2460PF som inte villl gå under 156 nits i ljusstyrka. Med reglaget i botten är den fortfarande för ljus för väldigt många rum. Andra skärmar har svårt att nå nivåer under 100 nits vilket är ett gränsfall för dig som sitter i ett mörkt rum och spelar.

Enda sättet att sänka ljusstyrkan i en sådan här skärm är då att dra ned Kontrast-reglaget. Kontrast-reglaget är ett dynamikreglage som sätter gränsen för vad du har vitt i bilden. Sänker du blir ”vitt allt gråare”, det vill säga att vitt ankras på en lägre referensnivå. Nackdelen är att du också sänker det faktiska kontrastförhållandet. Bakgrundsbelysningen är fortfarande densamma och det är endast LCD-panelen som inte längre släpper igenom lika mycket ljus när den ska visa vitt.

Sänkt kontrast-reglage ger försämrad dynamik

Detta påverkar därför kontrastförhållandet i skärmen. Svart i bild förblir lika ljust som tidigare. Du använder också mindre av det dynamiska omfånget och beskriver bilden med ett lägre bitdjup vilket ökar nivån av posterisering. Hela bildupplevelsen försämras ifall du stryper ljusstyrkan på det här sättet. Därför ska man undvika detta så långt det är möjligt. Bättre är då att finna en skärm som passar din situation och det rum skärmen ska vara i.

teknikstund_ljusstyrka_ingen_ljusstyrka.jpg

Idag är det ovanligt med en skärm som saknar reglage för bakgrundsbelsyning. Vanligare på äldre och enklare LCD-TV. Kom ihåg att Brightness/Ljusstyrka-reglaget på en TV ett svartnivå-reglage. Är skärmen för ljusstark finns då endast kontrast-reglaget kvar vilket är en dålig lösning för att sänka ljusstyrkan.

Program som på olika sätt dimmar skärmen, till exempel f.lux arbetar med att flytta referensnivåer för vitt snarare än att påverka själva bakgrundsbelysningen. Dessa kommer också att försämra det dynamiska omfånget och kontrastförhållandet i bilden. Samma sak ifall du använder en ICC-profil för att påverka ljusstyrkan. Lysdioderna i skärmen kommer fortsätta lysa lika starkt.

PWM: Sänkt ljusstyrka kan introducera flimmer

Problemet som också drabbar en hel del skärmar är att sänkt ljusstyrka introducerar flimmer. Som lysdioder traditionellt fungerar är de antingen på eller av och enda sätter att sänka ljusstyrkan är just att slå av och på dioden. Ljuset pulsbreddmoduleras (PWM) vilket leder till flimmer. Ska ljusstyrkan sänkas 90 procent kommer lysdioden vara släckt 90 procent av tiden. Detta tas upp i djupare detalj mer i Bildskärmsguiden.

Philips_BDM4065UC_pwm.jpg

Sänkt ljusstyrka kan resultera i flimmer. Förutom störningen och irritationen från själva flimrandet kan PWM-flimmer också påverka rörelser på skärmen med negativ effekter likt dubbelbildsfenomen.

På grund av detta kan en del skärmar verkligen vara lose-lose-produkter. De är för ljusstarka för att fungera i ditt rum med resultatet att bilden blir obehaglig och du får problem med intrycken av svart, kantblödningar och glow-effekter. Sänker du kontrasten förlorar du dynamik och gör inte svärtan bättre. När du väl sänker ljusstyrkan på belysningen kommer skärmen istället att börja PWM-flimra.

Moderna skärmar har i högre grad klivit ifrån pulsbreddmodulering och använder direktreglerande lysdioder som kan sänka ljusstyrkan utan att flimra. Fast detta framgår inte alltid i specifikationer och produktinformationen. En skärm kan kallas för ”flicker free” men i själva verket gäller det kanske inte hela omfånget på reglaget. PWM aktiveras ändå efter att du kliver under en viss tröskelnivå.

PWM-flimmer i de låga frekvenserna är något vi testar för och letar efter i skärmtester. PWM-flimmer på flera tusen hertz är svårare att upptäcka annat än med specialutrustning. Fast det flimret är heller inte lika störande.

Skicka en rättelse

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer

14

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

16

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

59

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

8

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

50

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

18

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

90

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

23

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer