Till följd av hög efterfrågan på flashbaserad lagring har priserna på produkter såsom SSD-enheter stigit märkbart den senaste året. Samtidigt ökar behovet av lagringsutrymme i takt med teknikens framfart. För såväl datacenter som privatpersoner är den mekaniska hårddisken en vanlig kompromiss mellan lagringskapacitet och pris.

Tidigare under veckan presenterade HGST en rekordstor hårddisk och företagskunder som främsta målgrupp. Nu kontrar konkurrenten Seagate med en trio hårddiskar på 12 terabyte styck, där privatpersoner istället är i fokus.

Den första disken tillhör företagets Barracuda Pro-serie, där tillnamnet Pro syftar på de 256 MB cache som enheten utrustats med. För att uppnå läshastigheter upp till 250 MB/s är rotationshastigheten 7 200 RPM. Den angivna läshastigheten innebär att hårddisken är den snabbaste i sitt slag.

Utöver Barracuda Pro lanseras även enheter i serierna Ironwolf och Ironwolf Pro, där skillnaderna mellan de två sistnämnda främst ligger i garantitid och antalet hårddiskar som kan köras ihop. Det tänkta användningsområdet är NAS-system, varför ett flertal funktioner för drift dygnet runt inkluderas.

Hårddiskarna för NAS-drift finns att köpa på den amerikanska marknaden för motsvarande 4 800 kr inklusive moms och 5 500 kr inklusive moms för Ironwolf respektive Ironwolf Pro. När produkterna blir tillgängliga i Sverige och till vilket pris är okänt.