Datorbyggarguide: Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

Metoden att installera AMD:s värstingprocessorer Threadripper skiljer sig en hel del från andra modeller. SweClockers datorbyggarguide går igenom monteringsprocessen, från början till slut!

AMD:s processorer i Ryzen Threadripper-familjen bjuder på monstruös flertrådad prestanda, men även en mycket säregen monteringsprocess. I den här artikeln går vi igenom hur man monterar en Ryzen Threadripper 1920X på ett Asus ROG Zenith Extreme med styrkretsen X399 samt den gigantiska sockeln TR4.

threadripper-12.jpg

Innan monteringen påbörjas behöver vi kika lite närmare i förpackningen som processorn kommer i. AMD skickar nämligen med en orange torxnyckel med begränsat vridmoment som används vid öppnandet och låsandet av sockeln. Plocka upp och lägg denna åt sidan tillsvidare.

threadripper-13.jpg

Härnäst ska vi titta närmare på själva processorn, där denna sitter i en plastkassett vid leverans. Plocka inte bort denna kassett! Den används nämligen för att fästa processorn i sockeln vid monteringen. Försök att montera processorn utan denna kassett kommer med största sannolikhet att leda till skador på moderkortet.

TR4_1_1.jpg

Nu har det blivit dags att kika närmare på moderkortet och den gigantiska sockeln TR4. Den sistnämnda skiljer sig en hel del från merparten av konsumentsocklarna på marknaden – både när det kommer till den fysiska storleken och själva monteringsmetoden, där denna helt saknar sedvanliga låsarmar.

TR4_1.jpg
TR4_2.jpg

I denna sockels fall är det istället skruvar som används för att hålla processorn på plats, där det rör sig om totalt tre torxvarianter med en siffra bredvid varje skruv. På själva sockellocket finns instruktioner kring vilken ordning dessa skruvar ska lossas alternativt fästas. I vårt fall ska vi låsa upp sockeln, vilket innebär att skruvarna ska lossas i ordningen 3, 2 och slutligen 1.

TR4_3.jpg
TR4_4.jpg
TR4_5.jpg

Nu har det blivit dags att plocka fram den medföljande torxnyckeln och lossa skruvarna i ordningen som beskrevs ovan. När respektive skruv är lös kommer de fortfarande att sitta kvar i sockellocket (så kallade captive screws) och därför finns det ingen risk att dessa tappas bort.

TR4_6.jpg

Själva sockellocket är fjäderladdat, vilket innebär att detta kommer att ställa sig i öppet läge automatiskt när den sista skruven har lossats. Detta är dock endast den första delen i upplåsningen av sockeln, då själva fästramen som snart ska hålla processorn på plats behöver fällas upp innan monteringsprocessen kan fortsätta.

TR4_6_2.jpg

Fästramen sitter fast med ett snabblås i själva sockeln och lossas genom att ta tag i de blåmarkerade metallflärparna och lyfta försiktigt rakt uppåt. Likt sockellocket är fästramen fjäderladdad, och kommer därför att ställa sig i öppet läge automatiskt när den lossats från låset.

TR4_6_3.jpg

Med både sockellocket och fästramen uppfällda kan vi vända blickarna mot de två sockelskydden av plast. Ett av dessa är svart och sitter direkt på sockeln, medan det andra är transparent och sitter inskjutet i fästramen. Nämnvärt är att det sistnämnda skyddet inte återfinns på alla moderkortsmodeller, vilket innebär att nästa steg kan hoppas över om det saknas.

TR4_6_4.jpg
TR4_6_5.jpg

Låt det svarta sockelskyddet sitta kvar tillsvidare och greppa istället tag i den yttre plasttabben på den genomskinliga skyddet. Dra detta försiktigt rakt uppåt tills det är fritt från fästramen, och förvara det sedan i exempelvis moderkortskartongen för eventuella garantiärenden i framtiden.

TR4_7.jpg
TR4_8.jpg
TR4_9.jpg

Nu har det blivit dags att montera processorn i fästramen, vilket görs på samma sätt som momentet ovan fast i omvänd ordning. Ta tag i den utstickande biten på processorns plastkassett och passa in denna i skåran i fästramen. Sänk därefter ner hela processorn försiktigt tills den bottnar i ramen.

TR4_10.jpg
TR4_11.jpg

Härnäst ska det svarta sockelskyddet plockas bort. Ta ett stadigt grepp om detta mellan tummen och pekfingret och lyft därefter försiktigt rakt uppåt. Under skyddet kommer nu sockelns pinnar att vara helt exponerade. Dessa är väldigt ömtåliga, så se till att inte vidröra dem med fingrarna.

TR4_12.jpg
TR4_13.jpg

Nästa steg är att fälla ner fästramen med processorn, så att den sistnämnda får kontakt med pinnarna i sockeln. Fäll ner denna försiktigt och tryck till lite lätt på de blåa metallflärparna tills locket har låst fast sig i sockeln.

TR4_14.jpg
TR4_15.jpg
TR4_16.jpg
TR4_17.jpg
TR4_18.jpg

Sista steget är att skruva fast sockellocket igen, vilket i slutändan kommer att applicera tryck mot processorn så att dennes kontaktpunkter får ordentlig anslutning med pinnarna i sockeln. Börja med att fälla ned locket och håll detta på plats med ett finger. Ta sedan den medföljande torxnyckeln och skruva ner den första skruven (markerad med "1" på sockellocket) tills det begränsade vridmomentet kickar in och nyckeln klickar till.

Fortsätt därefter till skruven markerad med "2" och skruva ned denna tills nyckeln säger stopp. Avsluta sedan med den tredje och sista skruven. Därefter är installationen klar!

Nästa del: Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp processorer på Webhallen

Kommentarer till artikeln

19 debattinlägg

Skicka en rättelse
12

Bildguiden: Svart och vitt på rätt plats – grunderna i bilden del 1

Hur din skärm ankrar sitt ljus mot grafikkortets signal är A och O för bilden. SweClockers första del i guiden till bilden tar upp hur du ställer in svart och vitt. Läs mer

48

Polisen: "Ingen sanning i utpressningsmejlen"

Under de senaste månaderna har tusentals personer över hela Sverige mottagit utpressningsmejl och krävts på pengar. Polisen rekommenderar att inte betala. Läs mer

28

HTC släpper Vive Wireless Adapter – tillbehör för trådlös VR

Det blir nu möjligt att använda VR-headseten Vive och Vive Pro trådlöst, då HTC släpper tillbehöret Vive Wireless Adapter. Läs mer

14

Rösta på årets varumärke med SweClockers och European Hardware Association

Vilka företag tycker du stuckit ut mest? I en ny omröstning ska årets varumärken koras, både i Sverige med SweClockers och på europeisk nivå med European Hardware Association. Läs mer

19

Telltale Games: "Sista säsongen av The Walking Dead kan fortfarande bli av"

Efter nyheten om att Telltale Games lägger ned meddelar utvecklaren att det ännu finns hopp för sista säsongen av The Walking Dead, något som mötts av både positiva och negativa reaktioner. Läs mer

20

Test: Fnatic Gear Flick 2 – pålitlig mus utan överraskningar

Färgen orange tar över testlabbet när Fnatic Gear med spelmusen Flick 2 får bekänna färg hos redaktionen. På menyn står bland annat ambidexter form och högpresterande optisk sensor. Läs mer

116

Dyrare modeller snabbast växande på marknaden för smarta telefoner

En ny rapport visar att smarta telefoner i de dyrare prisklasserna växer snabbast, och störst på marknaden är inte helt oväntat Apple. Läs mer

177

Forumet: Vilka spel ser du fram emot mest?

Snart drar spelhösten igång på riktigt, med spellanseringar som haglar tätt fram till slutet på året. Vilket spel ser du fram emot mest? Gå in och skriv i forumtråden! Läs mer

47

TSMC:s 7 nanometer mer än tre gånger transistortätare än 16 nanometer

Grafikkortsåret 2019 kan bli mer intressant än väntat, då en första analys av Apples A12 Bionic visar att TSMC:s 7-nanometersteknik är mer än tre gånger så transistortät än 16 nanometer. Läs mer

11

SweClockers har bra koll på dyra datorkomponenter

Förra veckans quiz fortsatte på hårdvaruspåret, men fokuserade istället för kodnamn på dyra datorkomponenter. Denna gång var det endast 146 personer som lyckades få ihop 10 rätt. Läs mer

32

Fantastiskt trächassi av "deeshu" i galleriet

Ibland dyker det upp byggen som helt enkelt är rakt av fantastiska. När deeshu går loss och konstruerar intrikat trächassi blir det ett sådant tillfälle. Får inte missas! Läs mer