Tidigare under året påbörjades en ny kampanj för att komma åt fildelare i Sverige och kräva dessa på pengar. Detta skulle göras med hjälp av kravbrev och processen drivs av advokatbyrån Njord Law Firm, vilka företräder ett flertal stora filmbolag.

Nu rapporterar IDG att kampanjen påbörjats och ett stort antal svenskar som har laddat ned filmen Cell via bland annat The Pirate Bay har fått kravbrev hemskickade. Kravet Njord Law Firm ställer är att personerna ska betala 4 500 kronor inom 14 dagar eller riskera att dras inför domstol.

Vi har skickat ut ett par tusen brev, men vi har fått rätt till uppgifter om många fler ip-adresser som vi väntar på att motta från teleoperatörerna. Så det kommer fler.

Jeppe Brogaard Clausen, advokat på Njord Law Firm, berättar för IDG att detta endast är början och fler brev är att vänta. Han säger även att antalet filmer kommer utökas, med både skandinaviska såväl som internationella sådana och att en del av de som fått breven redan har valt att betala.

Företaget meddelar också att de har för avsikt att dra samtliga som inte betalar inför domstol, något som kan resultera i stora kostnader för den åtalade då de skulle behöva skadestånd samt rättegångskostnader om de döms.

Processen möjliggörs genom de IP-adresser advokatbyrån fått tillgång till tidigare under året, då bland annat Telia, Tele2 och Comhem tvingats dela med sig av dessa efter ett domstolsbeslut.