Samsung: VA-LCD som tidigare

Samsung står för årets största marknadsföringstrams där de kallar några av sina apparater för "QLED" i syfte att så en uppfattning om att det skulle vara en konkurrerande teknik till OLED. Det är det visserligen, men inte för att "QLED" är något speciellt. I själva verket är det är samma sorts LCD-TV med VA-paneler som så många andra tillverkare har, inklusive, Philips, Sony och Panasonic.

Samsung_banan_tv.jpg

Samsung har idag MU6-serien som är företagets enklare LCD-modeller. Förmågan till HDR är begränsad men i övrigt, så länge man inte tänker på HDR, är det funktionella apparater. Samsung kör med VA-teknik med ett enda undantag, modellen 55MU6175 vilken använder en IPS-panel av enklare sort. Samsung har också många modeller som är välvda och andra som är raka.

MU-serien är betydligt bättre och mer genomtänkt med aktiv bakgrundsbelysning som kan nå ett högre kontrastförhållande. Den har fortfarande inte kraften för en bra HDR-bild, på grund av begränsad ljusstyrka och snävt färgomfång. Dock ger den en kontrastrik bild för den som är nöjd med SDR. Modellerna finns som MU7, MU8 och MU9 där det skiljer sig på utförandet i första hand.

QLED är LCD-VA-teknik och kvantprickar

Q-serien är då "QLED"-modellerna där skillnaden mellan Q7, Q8 och Q9 i första hand verkar handla om själva utförandet – välvd panel, stativ och så vidare. Q-serien använder hög ljusstyrka och större färgomfång tack vare kvantpricksteknik (eng. quantum dot) vilket gör dem mer moderna och kapabla till just HDR.

2016 års modeller finns i form av KU-serien (motsvarar i stort MU6) och KS-serien som motsvarar årets Q-serien, men på sätt och vis är lite bättre då Samsung för 2017 förändrade och försämrade inställningsmöjligheterna i apparaterna. KS7, KS8 och KS9-serien har skillnad främst i själva utförande. KS-modellerna kan vara svåra att få tag på då de sålde bra under våren.

Samsung har förhållandevis låg latens och modellerna ger 20–30 millimeter input lag i spelläget. Samsung har inga OLED-modeller i sortimentet trots att de tillverkar OLED-paneler. Företagets paneler finns inte i stora storlekar.