Från att ha varit en nisch för endast de mest välbeställda har såväl datorskärmar som TV-apparater i upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD) blivit vardagsmat. När industrin blickar mot högre uppdateringsfrekvenser (Hz) och fler pixlar ställs allt högre krav på gränssnitt och kablar, där HDMI Forum nu lanserar den senaste HDMI-versionen skarpt.

Det handlar om HDMI 2.1 som i början av året färdigställdes. Den stora nyheten är att HDMI 2.1 har en bandbredd på upp till 48 Gbps, som bland annat möjliggör för 4K-upplösning i 120 Hz, 8K i 60 Hz eller 120 Hz med kompression samt "upp till 10K". Detta kan jämföras mot en bandbredd på 18 Gbps för HDMI 2.0.

Tillkommer gör även stöd för dynamisk HDR, där information skickas till skärmen för varje bildruta. Detta gör det möjligt att bättre finjustera ljusstyrka och färgnivåer jämfört med HDR10-standarden, där information endast skickas när uppspelningen startar.

Därtill läggs stöd till för vad som kallas Game Mode Variable Refresh Rate (VRR), en ny teknik för adaptiv bildsynkronisering liknande AMD Freesync och Nvidia G-Sync. Likt dessa krävs dock att både enheten, exempelvis spelkonsol, och bildskärmen har stöd för att finessen ska fungera.

Medan många av dagens kablar sannolikt kan hantera den utökade bandbredd som HDMI 2.1 erbjuder släpps även en ny kabelklassning. Nya Ultra High Speed HDMI Cable ska bland annat vara extra bra på att motverka elektromagnetisk störning från kringliggande och trådlösa enheter, jämfört mot tidigare kabelstandarder.

Även om HDMI 2.1 nu lanseras skarpt dröjer det till de första enheterna med stöd för standarden släpps. Under perioden Q1–Q3 2018 släpper HDMI Forum stegvis dess HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS), som alla tillverkare måste genomgå för att få sina produkter godkända.