Turerna var många inför lanseringen av Intel Coffee Lake kring huruvida den nya processorfamiljen skulle bli kompatibel med äldre LGA 1151-moderkort, som lanserades med föregångarna Skylake och Kaby Lake. I slutändan blev det krav på nya moderkort med samma sockel men med krav på styrkretsar i 300-serien.

Tidigare i höst gick Asus produktchef för Republic of Gamers (ROG), Andrew Wu, ut med att de nya moderkorten med LGA 1151 har fler stift för strömmatning, men att det inte fanns några hårdvarumässiga hinder för att få Coffee Lake att fungera med äldre moderkort.

Nu har en användare fått Intel Core i3-8350K ur Coffee Lake-familjen att fungera med MSI Z170A Titanium Power, ett moderkort med LGA 1151 och styrkretsen Z170. Det här genom att modifiera moderkortets BIOS/UEFI och göra ändringar i Intels mikrokod.

Nämnvärt är att konfigurationen i dagsläget har två tydliga begränsningar. Varken den integrerade grafikdelen eller moderkortets primära PCI Express-plats fungerar, någonting som möjligtvis går att åtgärda genom ytterligare modifikationer av BIOS/UEFI samt drivrutiner.

Det hela stärker Andrew Wus påstående om att Asus kunde fått bland annat sina Z270-moderkort med sockel LGA 1151 kompatibla med Intel Coffee Lake, men att det inte går (de inte får? /reds. anm.) ta fram en sådan BIOS-/UEFI-uppdatering utan aktivt stöd från Intel.

Varför Intel valt att inte göra Coffee Lake kompatibel med äldre moderkort är inte känt, men det spekuleras i att det är en förberedande åtgärd inför nästa generation som tros gå över till 10 nanometer och erbjuda upp till åtta kärnor. Teorin är att detta skulle kräva mer strömmatning än vad LGA 1151-moderkort med styrkretsar ur 100- och 200-serierna klarar av att leverera.

Källa: Pclab