I samband med Windows 8 storsatsade Microsoft på Windows RT, en version som tagits fram för processorer med arkitekturen ARM istället för x86. Resultatet blev dock ett misslyckande och Windows RT skrotades, men nu tar de nya tag med Windows on ARM där emulering av äldre applikationer ska göra upplevelsen mer lik en vanlig dator med processor från Intel eller AMD.

Satsningen görs i samarbete med Qualcomm, vars systemkrets Snapdragon 835 ska göra det möjligt att ta fram billigare bärbara enheter med tillräcklig prestanda, riktigt lång batteritid och inbyggt 4G/LTE-stöd. Datorer med denna lösning ska dessutom ha "always-on connectivity", vilket innebär standby-tid på uppemot en månad och att datorerna vaknar från viloläge lika snabbt som en mobiltelefon.

Microsofts partnertillverkare Asus och HP är först ut med att tillkännage Windows on ARM-enheter, där Asus modell Novago (TP370) är en bärbar dator med roterbar skärm medan HP:s Envy X2 är en surfplatta med utfällbart ryggstöd, tangentbord, pekplatta och stylus-penna.

HP har ännu inte släppt några fullständiga specifikationer för Envy X2, men av vad som är känt har den en 12,3-tumsskärm med upplösningen 1 920 × 1080 pixlar och kan bestyckas med upp till 8 GB primärminne samt 256 GB lagringsutrymme. Batteritiden anges till 20 timmar vid användning och 30 dagar i aktivt standby-läge.

Asus har redan släppt fullständiga specifikationer för Novago, som är en bärbar dator på 13,3 tum med IPS-panel på 1 920 × 1 080 pixlar. Skärmen är roterbar i 360 grader och själva datorn är 14,9 millimeter tjock, med en vikt på 1,39 kilogram.

Till detta hör 4 GB primärminne och 64 lagring i grundutförandet för 599 USD, medan varianten med dubblerad minnesmängd ska kosta 799 USD. En tredje konfiguration med 8 GB primärminne och 512 GB lagring är också tänkt att släppas. Vidare utlovas hela 22 timmars batteritid vid aktiv användning och likt HP:s dator anges en månad i aktivt standby-läge.

Gemensamt för duon är Snapdragon 835, som kommer med fyra kärnor Kryo 280 i upp till 2,45 GHz, fyra mer energieffektiva Kryo-kärnor i 1,9 GHz och grafikdelen Adreno 540. Denna ger även stöd för 4G/LTE med hastighet på upp till 1 Gbps ned och 150 Mbps upp, trådlöst nätverk 802.11ac och Bluetooth 5.0. Systemkretsen är i dagsläget ett krav för Windows on ARM, men det är troligt att Microsoft lägger till stöd för fler processorer framöver.

Vidare är datorerna utrustade med operativsystemet Windows 10 S, där det enbart är möjligt att installera certifierade applikationer från Windows Store. Det är dock troligt att det går att uppgradera enheterna till Windows 10, där traditionella x86-applikationer automatiskt emuleras för att fungera med ARM.

Lanseringen av de första Windows on ARM-datorerna äger rum våren 2018, där Asus väntas bli först med Novago. Fler datorer enligt konceptet ska presenteras under CES 2018, som går av stapeln den 9 januari.