SweClockers guide till bildskärmsköpet

Funderar du över att köpa bildskärm och känner dig vilse i djungeln? SweClockers guide är ett första steg för att förstå vilka vägar du kan gå för att finna skärmen som passar dig och dina behov.

Basgamingskärmarna – 144 Hz

Här har vi de absoluta storsäljarna för den som spelar spel och främst då koordinationsskrävande och rappa sådana. Skärmar där kraven, samt den tilltänkta förväntan, på övriga egenskaper är låga eller obefintliga.

Prisnivåerna är också förhållandevis låga därför att det ofta rör sig om ganska gammal teknik. Kvaliteten är också för det mesta lika låg som på de sämre budgetskärmarna. Den distinkta fördelen här, som du också betalar för, är just den högre frekvensen.

XL2411P_LCDM_Front_new-1_preview.png

XL2411 är en klassisk 144 Hz-basgamingskärm från Benq. Den är ett vanligt felköp då den endast kör 144 Hz via DVI-DL vilket saknas på bärbara datorer och nya grafikkort. Modellen XL2411P åtgärdar detta.

Det ska sägas att det finns undantag i den här klassen med skärmar som kan erbjuda lite högre bildkvalitet. För de som vill vara säkra på att får bättre bildkvalitet bör dock växla uppåt i kategori och prisnivå. Med detta menas att titta på skärmarna vilka vi klassar som kvalitetsspelskärmar i nästa och efterföljande avsnitt.

16:9: 1 920 × 1 080 pixlar, 144 Hz (typiskt), TN och VA

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

Det finns närmare 70 kandidater i den här kategorin av skärmar. Då det ofta är gammal teknik måste du först kontrollera att skärmen kör 144 Hz med en anslutning som finns på din dator. Det här är ett problem vi belyst i flera artiklar.

Under 2012-2013 kom det stora utbudet av 144 Hz-skärmar och innan det var 120 Hz den rådande normen. Själv bildkvaliteten är i den här kategorin av produkter fortfarande kvar på 00-talsnivå i de flesta fall.

Aoc_G2460PF_extra_1.jpg

AOC G2460PF – 144 Hz med Freesync, testad här.

Tekniken är påfallande ofta TN, men här finns också en del VA-paneler. VA-panelerna är mer varierande i den här kategorin och det är svårt att gissa sig till exakta egenskaper hos skärmarna. Det finns inga skärmar med IPS-teknik i denna kategori.

144 Hz är allt du kan förvänta dig

Gemensamt för vad vi kallar för "basgamingskärmen" är att bildkvaliteten är satt på undantag. Det är sällan paneler framtagna för den högsta bild- och färgkvaliteten. Målet är att nå så hög frekvens som möjligt för att skärmarna ska fungera i spel. Allt annat är bonus.

Färgåtergivningen brukar också vara lidande i den här kategorin, dels för att det är TN-paneler och dels för att färger och tonkurva väldigt ofta är anpassade för en spelsituation med en platt och tydlig bild. Det ska vara lätt att se fiender i spel, vilket är synonymt med uppljusade skuggtoner. En mer normal återgivning är ofta möjlig men kräver att användaren testar sig fram genom menyerna.

AOC_G2460PG_struktur_1.jpg

Basgamingskärmens TN-panel har ofta en en tydligare pixelstruktur, men också avsevärt mindre eftersläp jämfört med en allroundskärm som kör 60 Hz.

AOC_G2460PG_struktur_2.jpg

En IPS-panel från en 60 Hz-allroundskärm avslöjar en ganska mild pixelstruktur som inte lägger sig ”framför” bilden. De ger mer eftersläp och sämre spelegenskaper, men samtidigt bättre bildkvalitet överlag.

Kategorin är typiskt sett en ganska gammal panelteknik som genom optimeringar har skruvats upp till högre frekvenser. Vi talar om egenskaper som 6-bitars färg, halvtonsmönster och en överlag ganska tydlig pixelstruktur.

Många av produkterna har också ”dolda” nackdelar som är svåra att finna utan att först läsa ett test. Det kan röra sig om att bilden är väldigt ljusstark och inte kan anpassas för mörkt rum, att endast en eller få av anslutningarna når önskad bildfrekvens eller att skärmen har färgegenskaper som inte alls passar allroundbruk.

Hur de fungerar exakt är väldigt individuellt från produkt till produkt. Det viktiga är därför att inte förutsätta något om skärmarna i basgamingklassen.

Displayport rekommenderas för 144 Hz

En vanlig fälla är att många av de här skärmarna inte når 144 Hz via Displayport eller HDMI. Några modeller har även problem med att nå över 120 Hz med Displayport. Ytterligare några skärmar har inte ens displayport utan drivs enbart via DVI-DL i 144 Hz, en teknik från 1999.

amd_radeon_r9_nano-7.jpg

Nya grafikkort och bärbara datorer saknar DVI-DL och måste köra Displayport för att nå 144 Hz. HDMI kan fungera för 144 Hz i en del fall, fast flera basgamingskärmar drivs endast i 144 Hz via DVI-DL. Då blir det en felmatchning.

Detta gör att det kan bli besvär att få skärmen att fungera med en bärbar speldator, vilka ofta endast har Displayport eller HDMI. HDMI med 144 Hz-kapacitet är ovanligt på basgaminskärmarna och då DVI-DL inte finns på alla nya grafikkort och saknas på bärbara datorer är det risk att du köper en skärm du inte kan köra i 144 Hz, eftersom du inte kan matcha anslutningar.

Skärmstorlek är främst 24 tum samt en del 27-tummare. Det förekommer ofta diskussioner om att 27-tummare med 1 920 × 1 080 pixlar är för ”pixligt” jämfört med 24-tummare – 84 respektive 94 pixlar per tum. Detta är främst en vanesak och är man van med 24 tum och 1 920 × 1 080 pixlar lär 27 tum på samma avstånd framstå som lite ”pixligare”.

Kommentarer till artikeln

90 debattinlägg

Skicka en rättelse
12

Razer släpper grafikkortsdockan Core X Chroma med 700 W nätaggregat

Razer satsar vidare på sina grafikkortsdockor, som kan pressa upp spelprestandan på bärbara datorer vid behov. Nykomlingen stödjer alla moderna grafikkort och får RGB-belysning. Läs mer

21

Gurras dumma frågor om datorchassin – fler avsnitt i nybörjarserien släppta

Alla har vi någon gång varit nybörjare på att bygga datorer, och detta gäller i högsta grad Gustav Höglund som i en ny videoserie ställer frågor till redaktionen. Läs mer

9

Nvidia certifierar ytterligare sju skärmar för kompatibilitet med G-Sync

Nvidia fortsätter arbetet med att ge sina grafikkort automatiskt stöd för skärmar med VESA Adaptive Sync, där de nuvarande 17 modellerna snart utökas med ytterligare 7 stycken. Läs mer

130

Vad ska du spela i påskhelgen?

Påsk innebär inte bara ägg, harar och tema Jesus, utan även ett perfekt tillfälle för lite hederligt spelande. Vilken titel tänker du ge dig på? Berätta i forumet! Läs mer

20 ÅR
38

Throwback Thursday – AMD Opteron och arkitekturen "Sledgehammer" fyller 16 år

För 16 år sedan tog AMD upp kampen på allvar med ärkerivalen Intel om servermarknaden, då företaget sjösatte första generationens Opteron-processorer och arkitekturen "Sledgehammer". Läs mer

44

Datorfläktar – Jonas förklarar hur olika anslutningar fungerar

Att styra fläktarna i datorn kan vara något av en djungel beroende på kontakt. SweClockers reder ut hur de vanligaste två kontakterna fungerar och vad det finns för- och nackdelar med dessa. Läs mer

22

Oneplus 7 får skärm med 90 Hz och högre upplösning än tidigare

Skärmen i Oneplus kommande flaggskeppstelefon kan få bildskärm med 90 Hz bilduppdatering, en ovanlig egenskap för telefoner som inte är renodlade speltelefoner. Läs mer

96

Skärmen hos Samsung Galaxy Fold går sönder i händerna på recensenter

Samsung har slagit på stora trumman för den kommande vikbara flaggskeppsmobilen Galaxy Fold. Telefonen får inte den bästa starten då flertalet recensionsexemplar lider av trasiga skärmar. Läs mer

62

Assassin's Creed Unity gratis på Uplay

Efter branden i Notre Dame passar Ubisoft på att ge bort Assassin's Creed Unity. Spelet tar plats i Paris, och den berömda katedralen kan besökas. Läs mer

31

Sony Playstation 5 – Jacob och Andreas pratar om hårdvaran

Nästa generations Playstation är officiell och AMD står ännu en gång för kretsarna. Vad betyder det i praktiken och vad är rimligt att vänta sig av "Playstation 5"? Läs mer

23

Test: Asus ROG Swift XG49VQ – 49-tumsskärm med VA-panel, 144 Hz och Freesync 2 HDR

Asus ROG Swift XG49VQ är den välvda spelskärmen som breder ut sig på skrivbordet med en halv 4K-upplösning, och är därmed en direkt ersättare till att köra med dubbla skärmar. Läs mer

12

Nvidia Geforce GTX 1650 får specifikationer – lanseras 23 april

Allt mer information om Nvidias kommande instegsmodell Geforce GTX 1650 dyker upp på webben. Nu får grafikkortet fullständiga specifikationer och en rekommenderad prislapp. Läs mer